Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyrazily k vodě v „islámských plavkách“, odešly s pokutou. Francie mýtí burkiny

Autor: Mii, ČTK - 
17. srpna 2016
18:17

Ve Francii začaly padat první pokuty za nošení takzvaných burkin, plavek zakrývajících tělo včetně hlavy. Ve středu to uvedla tamní média. Tři ženy ve věku 29, 32 a 57 musely každá zaplatit 38 eur (1000 Kč) na pláži ve městě Cannes, které jako první koncem července burkiny zakázalo. Dalších šest muslimek odešlo z pláže po první výzvě a pokuty nedostalo.

Radnice Cannes sporný krok zdůvodnila tím, že burkiny příliš zdůrazňují příslušnost k náboženství, což odporuje laickým zásadám republiky a může narušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty. Stejné opatření po Cannes zavedla letoviska Villeneuve-Loubet a Mandelieu-la-Napoule na jihu země a Sisco na severu Korsiky.

Zákaz vyvolal ve Francii, která je obecně považována za kolébku lidských práv, živou polemiku. Organizace proti islamofobii CCIF podala žalobu, kterou ale soud v Nice zamítl a podpořil zákaz. Ke kauze se má nyní vyjádřit Státní rada, nejvyšší správní soud Francie, kde žije pět až šest milionů muslimů, tedy téměř deset procent obyvatel země.

Rozhodnutí zakázat burkiny podpořil také socialistický premiér Manuel Valls. „Za burkinami je myšlení, že ženy jsou od přírody necudné, nečisté, že tedy musí být zcela zahaleny. To je neslučitelné s hodnotami Francie a republiky. Republika se musí vůči provokacím bránit,“ řekl Valls v rozhovoru, který zveřejnila média. Také vyzval úřady, aby důsledně uplatňovaly zákon z roku 2010, který zakazuje nosit na veřejnosti oděvy zahalující i obličej.

Kritiku naopak vyjádřil italský ministr vnitra Angelino Alfano. Podle něho zákaz povede k novým teroristickým útokům, přitom by bylo spíše třeba vyvarovat se provokacím. Sám by se prý více zaměřil na kontrolu mešit a působení imámů.

Série atentátů ve Francii si od začátku loňského roku vyžádala více než 200 mrtvých a oživila protimuslimské nálady. V červenci najel v jihofrancouzském městě Nice islamista nákladním autem do davu lidí a 85 jich zabil. Nedávno také vtrhla dvojice muslimů, kteří se hlásili k teroristické organizaci Islámský stát, do kostela v Normandii. Zavraždili tam pětaosmdesátiletého kněze, než je policisté zastřelili.

mikysy ( 17. srpna 2016 22:54 )

 pry supermama kinova...se snad pochciju 😂😂😂

nezadat1 ( 17. srpna 2016 22:32 )

Je to na místě ,smradlavý muslimky se zapařenou frndou nemají na koupališti co dělat.V létě když náhodně je potkám je mě z nich na blití jak smrdí v těch hábitech.

hejhej ( 17. srpna 2016 21:49 )

marlen52: Nejen pokutu, ale trvalý zákaz v Evropě chodit v hadrech nejen k vodě, ale vůbec mezi civilizovanými lidmi. Ten odporný středověk nemají právo tahat do Evropy.

fiiho ( 17. srpna 2016 19:48 )

A já bych zabila autora - napst, že 85 jich zabYl snad nedokáže ani dítě ze třetí obecné, to je ostuda

nick55 ( 17. srpna 2016 19:47 )

Je to na palici - na jednu stranu se musí zahalovat do hábitů aby nebyly vidět obrysy postavy a sekundární pohlavní znaky a ve finále v těch burkinách jsou po namočení jako Miss mokré tričko

Zobrazit celou diskusi