Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Probíhá největší finanční experiment v historii,“ varuje baron Rothschild

Autor: mb - 
4. září 2016
07:05

Ve světě probíhá „největší finanční experiment v historii“, který může globální ekonomice přinést „nechtěné důsledky“. Tvrdí to aspoň baron Jacob Rothschild (80). Patriarcha finanční dynastie zároveň vyjádřil obavy v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie i nadcházejícími prezidentskými volbami v USA.

„Posledních šest měsíců centrální bankéři pokračují v provádění největšího finančního experimentu v historii světa. Nacházíme se nyní v neprozkoumaných vodách…,“ píše baron Rothschild v tomto dokumentu společnosti RIT Capital Partners, kde Rothschildové vlastní 21 procent společnosti.

Kromě stavu světové ekonomiky se finančník obává nadcházejících voleb v USA a hlavně situace v Británii. „Mnoho z rizik, které jsem zdůraznil v mé předešlé zprávě v roce 2015, nadále trvá. Rozhodnutí Británie opustit EU zhoršilo geopolitickou situaci,“ domnívá se dále Jacob Rothschild, který předsedá společnosti RIT Capital Partners.

Finanční skupina během tohoto roku výrazně snížila svůj majetek a investice, které byly vázány na libru. A to téměř o polovinu – ze 47 procent na začátku roku na současných 25 procent. Rothschildové se místo toho rozhodli investovat do zlata. „Zásoby zlata a drahých kovů jsme ke konci června zvýšili o osm procent,“ píše se dále ve zprávě.

Rothschildové patří mezi nejstarší evropské finanční dynastie. Bankovnictví se začali věnovat ve druhé polovině 18. století a rodina získala brzy pevné postavení ve světě financí, které si drží dodnes. Rothschildové však nejsou jediní, kdo v současné situaci investují do drahých kovů.

Zlato ve velkém nakupuje také Rusko a hlavně Čína, která své zásoby zvýšila skoro na dvojnásobek. Zatímco v lednu 2015 měl Peking k dispozici 1 054 tun zlatého kovu, o rok později to už bylo 1 797 tun. Nejvíce zlata má pak k dispozici USA – přes osm tisíc tun.

V posledních dvou letech také některé evropské státy vyjádřily přání přemístit své zásoby zlata z USA, kde jsou střeženy, zpět do Evropy. Ne vždy taková transakce probíhala korektně. Média minulý rok informovala o tom, že Spojené státy údajně odmítly německému zástupci zkontrolovat majetek Berlína v USA.

karolcenter ( 4. září 2016 16:52 )

Keby USA mali zlato tak nie sú zadĺžení ako sú.Prečo nepustil Nevcov skontrolovať svoje zlato odpoveď je jednoduchá už tam dávno nie je.

karolcenter ( 4. září 2016 16:50 )

valduk ( 4. září 2016 14:54 )

To je pravda! Ze socansů se vždy včas stali kapitalisti a naopak!)) Jak napsal ten váš prašivej guru Coudenhovno z Kalergi: „Boj mezi kapitalismem a komunismem o dědictví poražené šlechty krve je bratrskou válkou vítězné šlechty mozků, boj mezi individualistickým a socialistickým, egoistickým a altruistickým, pohanským a křesťanským duchem. Generální štáb obou stran se rekrutuje z duchovní vůdcovské rasy (Führerrasse) Evropy: Židovstva.“ Praktischer Idealismus, 1925

bum-bec-bum ( 4. září 2016 13:16 )

Joooo Rotshild a další Židovské rodiny vládnou USA a rády by vládly celýmu světu, proto se snaží rozpoutat 3.světovou a provokují Rusko. Díky Putine, že jsi chytřejší než tahle krvelačná hovada.

agfor ( 4. září 2016 12:59 )

Tak další mamonář, kterému se nelíbí, že si Británie dělá, co uzná za vhodné a neskáče tak, jak amíci pískaj.

Zobrazit celou diskusi