Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Turci propustí 38 tisíc vězňů. Kriminálníky v base vystřídají údajní pučisté

Autor: ČTK, mb - 
17. srpna 2016
11:10

Turecko propustí 38 tisíc vězňů odpykávajících si tresty za méně závažnou kriminalitu. Ankara tím chce podle všeho uvolnit místo pro účastníky a údajné stoupence nezdařeného červencového převratu.

O propouštění informoval ve středu na internetové sociální síti ministr spravedlnosti Bekir Bozdag (51), který zdůraznil, že „nejde o amnestii“ a že „se týká zločinů spáchaných před 1. červencem“. Na podmíněnou svobodu se ale nedostanou vrazi nebo osoby odsouzené z terorismu.

Obvinění z terorismu či jeho podpory používá turecká justice ale poměrně často například proti kritikům režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana (62) a proti menšinovým Kurdům.

Turecko po převratu, který si vyžádal na 240 obětí, vede rozsáhlé čistky v armádě i v civilních úřadech a v úterý se pustilo i do razií v soukromých firmách. Od červencového puče vede trestní stíhání proti 17 tisícům lidí. Jsou mezi nimi vojáci, policisté, soudci a novináři.

Ankara také usiluje o vydání bývalého imáma Fethullaha Gülena (75), který žije v americkém exilu a kterého obviňuje spolu s jeho početnými stoupenci ze zosnování spiknutí. Pětasedmdesátiletého duchovního chce turecká justice poslat na doživotí do vězení.

Vše o státním převratu v Turecku čtěte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

meverickx ( 17. srpna 2016 12:29 )

Díky bohu že se projevili .,., Aspon nedostanou víza do Unie .,,.To by byla katastrofa

Zobrazit celou diskusi