Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Vězeňské peklo“ pro uprchlíky na ostrově končí. Austrálie ustoupila tlaku

Autor: mb - 
17. srpna 2016
10:20

Austrálie uzavře azylové středisko pro utečence na ostrově Manus v Papui-Nové Guineji. Uzavření centra dlouhodobě požadovaly lidsko-právní organizace, podmínky v táboře jsou prý nelidské. Podobné centrum na ostrově Nauru ovšem zřejmě zůstane nadále v provozu. Umístěním imigrantů na ostrovy mimo Austrálii se snažila Canberra zastavit příliv azylantů do země.

„Papua-Nová Guinea a Austrálie se shodují na tom, že centrum musí být uzavřeno. Nyní uvažujeme o několika možnostech, které ovšem musí brát v potaz zájmy lidí na Papue-Nové Guineji i zájmy uprchlíků,“ prozradil médiím premiér Papui-Nové Guineji Peter O’Neill. Oznámení o uzavření detenčního střediska přichází poté, co v dubnu ústavní soud Papui-Nové Guineji rozhodl, že je „nelegální a odporuje ústavě.“

Neziskové organizace dlouhodobě upozorňují na špatné podmínky v táboře na ostrově Manus i Nauru. Britský list The Guardian před pár dny zveřejnil interní zprávu z azylového střediska na Nauru, kde docházelo k týrání běženců, včetně dětí.

Íránec Behrouz Boochani, který na ostrově Manus coby žadatel o azyl strávil už tři roky, ale zprávu s nadšením rozhodně nepřivítal. „Neřekli, kdy uzavřou tohle vězeňské peklo. Chceme přesně vědět, kdy nám dají svobodu a kam půjdeme. Chceme znát naši budoucnost, je to naše právo,“ říká Boochani.

Co bude s uprchlíky, zůstává záhadou. Několik málo, kteří našli ubytování na Papui-Nové Guineji skončili buď jako bezdomovci, nebo byli napadeni místními. Britská média zmiňují případ dvou Afghánců, které na zastávce přepadli místní a jeden z útočníků začal mlátit uprchlíka železnou tyčí po hlavě. Imigranty zachránil řidič projíždějícího auta.

Austrálie přikročila k politice umísťování běženců mimo své území kvůli tomu, aby odradila pašeráky lidí. Tuto dle neziskových organizací „krutou“ metodu minulý týden obhajoval australský ministr pro migraci Peter Dutton. „Rozhodně nepřijmeme rozhodnutí, které dá »zelenou« pašerákům lidí. Protože pak zase skončíme v situaci, kdy se nám budou v moři topit lidé a uvolněná místa na ostrově Nauru a Manus budou rychle zaplněna nové příchozímí,“ řekl Dutton.

Uprchlická krize sužuje i Evropu, ta se proto dohodla s Tureckem, že bude přijímat každého uprchlíka, který nelegálně vstoupí do Řecka. Ankara ovšem na oplátku chtěla bezvízový styk s EU, což Brusel v současné době odmítá. Turecko proto dalo Evropě ultimátum – buď se do října zruší víza pro Turky, nebo bude zrušena uprchlická dohoda.

Někteří evropští politici proto přišli s návrhem podobným tomu australskému. Azylová střediska by se budovala mimo EU a tam by čekali uprchlíci na vyřízení své žádosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině