Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těhotenství versus rakovina: Britka dokázala, že se dá zvládnout obojí najednou

Autor: Martin Valeš - 
16. srpna 2016
22:19

Nejšťastnější den v životě Marie Hopkinsové (33) se brzy změnil v noční můru. Ráno se na ultrazvuku dozvěděla, že je konečně po letech těhotná, odpoledne jí našli rakovinu. Zdraví postavilo ženu před krutou volbu: riskovat život svůj, nebo svého nenarozeného dítěte?

„Těsně před tím jsem našla bulku na levém ňadru, ale doktor mě uklidňoval, že není čeho se obávat,“ řekla listu Daily Mail. Přesto poslali vzorek tkáně na testy. Ten den se s manželem Rhysem (34) po čtyřech letech radovali, že přece jen dokázali počít dítě, ale výsledky testů jim po pár hodinách štěstí zase zakalily.

„Samozřejmě jsem nechtěla o dítě přijít, ale abych byla upřímná, hlavně jsem myslela na to, zda přežiju,“ přiznala. Až nedávno z toho začala mít výčitky. Ovšem i manžel to viděl stejně: „Co bude s dítětem bez matky?“ Doktoři věřili, že ona i dítě náročnou léčbu rakoviny zvládnou.

Ve 13. týdnu tak Maria šla na mastektomii (amputaci prsu), po pěti týdnech začalo ozařování. „Byla jsem vyčerpaná a vypadala jsem příšerně. Plná pusa aftů, vlasy mi vypadaly. Už jsem věděla, že to je kluk, začínal se hýbat. Musím to dát, říkala jsem si.“ A dala.

Původně lékaři počítali s císařským řezem ve 30. týdnu, ale jelikož vše vypadalo v pořádku, počkali až na přirozený porod. Narodilo se zdravé mimino s pořádně zrzavými vlasy. „To bude od těch červených prášků,“ směje se Maria. Jackovi jsou teď tři a maminka věří, že nebýt jeho, nádoru by si včas nevšimla.

Léčba rakoviny v těhotenství

„Postup je stejný jako u normálních pacientek s nádory,“ říká Medy Tsalicová z birminghamské nemocnice. „Obvykle se začne amputací části nebo celého prsu, za měsíc následuje chemoterapie. Akorát s radioterapií se čeká až po porodu, ta by plodu mohla uškodit. I když léky z chemoterapie procházejí placentou, lékaři se shodují, že ve druhém a třetím trimestru je to bezpečné.“ Nádor prsu mnohdy vznikne právě kvůli hormonálním změnám při těhotenství, zvláště ale u starších matek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi