Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Po útoku ve švýcarském vlaku zemřela žena (†34) i násilník (†27). Policie tápe

Autor: bud, ČTK - 
14. srpna 2016
13:50

Jedna z napadených žen ve švýcarském vlaku v neděli v nemocnici zemřela. A mrtvý už je i 27letý Švýcar, který na další cestující v sobotu zaútočil nožem a hořlavou kapalinou. Incident se odehrál poblíž lichtenštejnských hranic nožem a policie o motivu stále tápe. Na to, že by šlo o teroristický čin, nemá důkazy. Násilník zemřel ještě předtím, než ho vyslechla policie.

Útok se odehrál v sobotu odpoledne za jízdy poblíž železniční stanice Salez v kantonu St. Gallen. Mladý Švýcar ve vlaku zranil šest pasažérů, ve vážném stavu byla kromě samotného pachatele ještě 34letá žena, která v neděli svým zraněním podlehla. Zraněno bylo i šestileté dítě, to je však mimo ohrožení života. 

Policie od začátku uváděla, že s největší pravděpodobností nejde o teroristický čin. „Nedá se samozřejmě nic vyloučit, ale tato myšlenka je nám nyní hodně vzdálená,“ řekl ohledně možného teroristického pozadí útoku policejní mluvčí Bruno Metzger.

Policie muže už nevyslechne

Podle Metzgera není dosud jasné, zda chtěl útočník zasáhnout konkrétní osobu nebo jestli někoho z cestujících ve vlaku znal. Jisté ale je, že jednal sám a že nešlo o migranta, nýbrž o obyvatele sousedního kantonu. Mladý muž prý zatím nemá žádný záznam v trestním rejstříku. Jeho výslech už nebude možný, svým zraněním podlehl.

Policisté už ale podle švýcarských médií provedli domovní prohlídku v jeho bydlišti a chtějí během neděle zveřejnit další podrobnosti z vyšetřování. Pomoci jim má i videozáznam z vlaku.

Zraněn byl i muž, který čekal na nástupišti nádraží. Podle policie vběhl do vagónu a vytáhl útočníka, na kterém hořely šaty, řekl deníku Blick policejní mluvčí Hanspeter Krüsi. „Jeho zásah zabránil nejhoršímu,“ řekl mluvčí a naznačil, že bez této intervence mohlo být zraněných víc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

noacojezase ( 14. srpna 2016 18:29 )

To bude další psychicky nemocný, jak to poslední dobou chodí.

Dakl ( 14. srpna 2016 16:53 )

 Policie tápe, politici tápou. Tak to jsou asi hodně blbí. Přitom "obyčejnejm lidem" je jasno. Asi je něco špatně.

hejhej ( 14. srpna 2016 16:25 )

adalberta: Muslimské svi.ně budou za pár let, až rychlostí potkanů namnoží vraždit každého, kdo se jim nebude líbit. Civilizace se rychle v Evropě vytratí a nastolí se opět, podle primitivních, násilnických muslímů středověk. V EU sedí idioti, kterým přikývují stejní blbci, jako je Sobotka, Chovanec a ušišlaný američan Diensbier. Mají dost nakradeno z našich daní, aby, když bude nejhůř v klidu odcestovali do bezpečných zení.

alfasamec ( 14. srpna 2016 13:46 )

Policie ale nemá důkazy, že by šlo o teroristický čin. Ďjó, když to teroristický čin nebyl, tak se zřejmě jednalo o projev dobré vůle...

Zobrazit celou diskusi