Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministryně skončila pro 0,2 promile. Alkohol utnul dráhu muslimky a uprchlice

Autor: bud - 
13. srpna 2016
16:30

Byla úplně nejmladší ministryní v historii Švédska a celou politickou kariéru měla před sebou. Pak ovšem po vypití dvou sklenek vína sedla za volant a zkontrolovala ji policie. Aida Hadžialičová (29) se rozhodla okamžitě rezignovat na svou funkci a svého činu lituje. Podívejte se na život vystudované právničky, která začínala úplně od nuly. Její rodina totiž do Švédska utekla před válkou v Jugoslávii, když jí bylo 5 let. Hadžialičová se navíc hlásí k muslimskému vyznání, které přitom pití alkoholu zapovídá.

Aida Hadžialičová se stala hvězdou švédské politiky. Pohledná a ambiciózní politička, která do politické strany vstoupila už v 16 letech, stoupala stále výše. Ale zaváhání tento týden její slibně rozjetou kariéru ukončilo. Kvůli alkoholu za volantem nyní ve vládě končí.

„Byla to největší chyba mého života. A přebírám za ni odpovědnost. Oznamuji proto svou rezignaci na funkci ministryně,“ řekla politička na tiskové konferenci. „Chápu, že jsem řadu lidí zklamala. Jsem na sebe naštvaná a hluboce toho lituji,“ dodala.

Její životní osud nebyl jednoduchý. Když jí bylo 5 let, utekla její rodina před krvavou občanskou válkou z Bosny do Švédska. Po vysilujícím čekání v uprchlickém táboře se nakonec rodiče usídlili v městečku Halmstad, kde začali nový život. Aida vystudovala právo na univerzitě a už ve 23 letech (rok 2010) se dostala do obecní rady města.

Po parlamentních volbách v roce 2014 dostala nabídku na místo ve vládě. V historii Švédska je úplně nejmladší ministryní, rezort vyššího vzdělávání dostala na starost v pouhých 27 letech. Je také teprve druhým členem vlády muslimského vyznání.

Konec kvůli dvěma sklenkám vína

Po necelých dvou letech svou funkci okamžitě složila poté, co se provalilo její řízení pod vlivem alkoholu. Policie zastavila Hadžialičovou ve čtvrtek večer v přístavním městě Malmö. Sama přiznala, že měla dvě skleničky vína.

Naměřených 0,2 promile alkoholu v krvi je přesně tím množstvím, které už švédské zákony netolerují. Politička proto téměř jistě přijde o řidičské oprávnění a hrozí jí až šest měsíců vězení.

Podívejte se na bohatou galerii fotografií končící mladé ministryně: