Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Erdogan tepal Merkelovou: Neměla by se vměšovat do uplatňování práva v Turecku

Autor: ČTK - 
12. srpna 2016
21:59

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek kritizoval reakci německé kancléřky Angely Merkelové na zmařený pokus o vojenský převrat z poloviny července. Na svobodě se v Turecku mezitím ocitla německá občanka, kterou zadržovali právě v souvislosti s pokusem o puč. S odvoláním na německé ministerstvo zahraničí o tom informovala agentura DPA.

„Ano, samozřejmě vyjádřila politování v souvislosti s pokusem o puč,“ řekl prezident v rozhovoru poskytnutém stanici RTL na adresu Merkelové. Zasazovala se ale zároveň za lidi, které kvůli účasti na puči turecké úřady propustily z práce či zbavily úřadu, dodal Erdogan. Merkelová by se podle něj neměla vměšovat do toho, jak bude Turecko uplatňovat své právo. 

Kritiky se v rozhovoru dočkala i celá Evropská unie. Erdogan by si podle svých slov přál, „aby stála na straně Turecka“. „Stejně jako se všichni sešli v Paříži, jak tam všichni kondolovali (po teroristických útocích z loňského listopadu), měly (země EU) své zástupce vyslat také do Turecka,“ uvedl prezident. Z toho, že po pokusu o puč Ankaru nenavštívil jediný ministr zahraničí EU, je Erdogan podle svých slov „trochu rozladěný“. 

Osmačtyřicetiletou Němku, která dříve měla i turecké občanství a v Turecku několik posledních let žila, propustily turecké úřady v pátek z vazby. Zadržována byla od minulého týdne kvůli podezření z členství v hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Právě toho viní prezident Erdogan ze zosnování červencového pokusu o puč. Gülen, který dlouhodobě žije v exilu v USA, obvinění odmítá a naznačuje, že by za celou akcí mohl stát sám turecký prezident, který se tím snažil upevnit svou moc v zemi. 

„Vítáme její propuštění a budeme se nadále zasazovat o dodržování principů právního státu (v Turecku),“ uvedla německá diplomacie.

Až milion lidí nedávno dorazilo podpořit tureckého prezidenta Erdogana na demonstraci pod heslem Shromáždění demokratů a mučedníků:

maledivy2016 ( 13. srpna 2016 05:39 )

Chce se člověku blít z toho jak jeden idiotsky člověk co se dostane k moci může ovlivnit životy milionů lidí... Viz Stalin, Hitler, Merklova atd atd

Zobrazit celou diskusi