Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muslimka odmítla v práci servírovat alkohol. Vyhodili ji a ona to žene před soud

Autor: mb - 
12. srpna 2016
19:00

Letuška Charlee Stanley konvertovala k islámu a zjistila, že jí víra zapovídá podávat alkohol. Zaměstnavatel jí po několik týdnů vycházel vstříc, ale pak názor změnil. Nyní Američanka společnost ExpressJet, pro kterou dříve pracovala, žaluje kvůli diskriminaci a požaduje finanční kompenzaci za „emocionální a ekonomickou“ újmu.

Případ vzbudil pozornost už v září před rokem, když letecká společnost ExpressJet suspendovala letušku Charlee Stanley kvůli tomu, že neplnila své pracovní povinnosti. Ženě však trvalo skoro rok, než se odhodlala podat žalobu kvůli náboženské diskriminaci. Nyní ale svého bývalého zaměstnavatele nešetří.

„Zaměstnavatelé jsou povinni v rozumné míře brát v potaz náboženské přesvědčení svých zaměstnanců. ExpressJet tak v případě slečny Stanley neučinil a potrestal ji neoprávněným suspendováním z pozice letušky,“ uvádí žaloba.

Muslimka nyní požaduje, aby jí společnost znovu nabídla místo letušky a finančně kompenzovala „ekonomickou a emocionální újmu“. Zároveň by měl podle představ Charlee Stanley zaměstnavatel zaplatit výdaje za právníka.

Celá kauza vznikla tím, že Američanka konvertovala k islámu, ale až později zjistila, že jí víra zakazuje i servírování alkoholu. Požádala proto zaměstnavatele, aby tuto práci místo ní vykonávaly ostatní letušky, v čemž jí nejdřív vyhověl.

Zaměstnavatel ovšem později změnil názor poté, co si na Stanley stěžovala její kolegyně kvůli tomu, že „nosí hidžáb“ a „čte cizojazyčné knížky“. ExpressJet proto Stanley oznámil, že musí alkohol servírovat zákazníkům jako ostatní letušky. To muslimka odmítla.