Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump ztrácí podporu mezi svými: Skupina 70 vlivných republikánů ho odmítla

Autor: ČTK, tmp - 
12. srpna 2016
07:01

Další velká skupina amerických republikánů vyzvala vedení strany, aby upustilo od podpory prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Asi 70 vlivných členů strany zaslalo dopis stranickému šéfovi Reinci Priebusovi, v němž poukazují na „sporné, neuvážené a nekompetentní“ výroky kandidáta a na jeho „rekordní nepopularitu“.

Autoři dopisu se podle agentury AP pokoušejí Priebuse přesvědčit, aby místo podpory kontroverzního Trumpa v boji o Bílý dům poskytl pomoc republikánským kandidátům usilujícím o zvolení do Kongresu. Současně s prezidentskými volbami budou Američané 8. listopadu volit poslance Sněmovny reprezentantů a třetinu Senátu.

Stejný postup strana zvolila v roce 1996, kdy její prezidentský kandidát Robert Dole beznadějně zaostával za prezidentem Billem Clintonem. Manžel nynější demokratické prezidentské kandidátky tehdy jasně vyhrál a obhájil svůj mandát na další čtyři roky.

Mnozí republikáni se obávají, že Trump může svou problematickou kampaní zkomplikovat i pozice republikánských kandidátů do Kongresu. Republikáni mají nyní v obou komorách převahu.

Nesouhlas s kandidaturou Trumpa už vyjádřilo několik skupin republikánských poslanců, funkcionářů a expertů. Pozornost médií vyvolal zvláště dopis 50 bezpečnostních odborníků strany, kteří Trumpa označili za nekompetentního muže, neschopného zajistit americkou bezpečnost.

 

milan1959 ( 12. srpna 2016 11:34 )

Tramp je 3,14čus (podívejte se jenom na tu fotku - normální člověk takto nevypadá ) a doufám, že američtí voliči si zachovali zdravý rozum

ivoadler ( 12. srpna 2016 10:19 )

Co takhle zveřejnit stav preferencí? Ještě je brzo? Já myslím, že v Americe už to běží. Přízeň voličů je důležitější než skupina senátorů. Trumpův pragmatismus nejde dohromady s ideologickou závislostí většiny amerických politiků.

mrd.vola ( 12. srpna 2016 08:30 )

ale ty nemáš rozum žádnej ty hloupý zm.rde

1tigrusenka ( 12. srpna 2016 08:28 )

doufám že "pak" nechá Trump ty pleticháře pověsit anebo dostanou elektriku, snad ještě ve svobodné zemi volí lid a ne zaprděný páprdové a lid chce právě toho nejlepšího a nejbohatějšího

nezadat1 ( 12. srpna 2016 08:08 )

Stolice pravidelná a čuráte rovně?Ale i tak by jste si měl nechat vyšetřit hlavu,vykazujete silnou demenci!

Zobrazit celou diskusi