Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Nenecháme tu jedinou mešitu.“ Křižáci se dali dohromady proti islamistům

Autor: mb - 
13. srpna 2016
19:10

Militantní hnutí, které si říká Revoluční křižáci delty Nigeru (NDRC), už má podle svého vyjádření dost násilí ze strany islamistů. Křižáci v Nigérii proto slibují obranu křesťanů. Organizace reagovala na oznámení nového šéfa teroristické organizace Boko Haram Abu Masaba al-Barnawiho, který prohlásil, že budou zabíjet všechny křesťany, které potkají.

„Chceme upozornit všechny Nigerijce a svět, že šéf Boko Haram Abu Masab al-Barnawi chystá islamizaci (země) a jejich nová mise spočívá v zabíjení všech křesťanů a vypálení všech kostelů,“ uvedla militantní organizace v prohlášení.

My ve 21. století nebudeme akceptovat zabíjení nevinných křesťanů nebo vypalování kostelů. Pokud to zkusí na severu nebo v jiné části Nigérie, neponecháme jediného muslima nebo mešitu v deltě Nigeru,“ dodalo uskupení.

Nigérie je se svými 174 miliony obyvatel rozdělena zhruba stejnou měrou na muslimský sever a křesťanský jih. V zemi už několik let řádí islamisté z Boko Haram, kteří minulý rok slíbili věrnost Islámskému státu. Teroristická skupina nechvalně proslula unášením žen a dětí. Chlapce přinutí stát se bojovníky, z dívek pak udělají sexuální otrokyně.

Křesťanská asociace Nigérie (CAN) ale varovala před podobnými snahami o mstu. „Nigérie tancuje strašlivý tanec smrti, ovlivňuje to stát a jeho občany,“ stojí v prohlášení CAN. Organizace také zkritizovala nigerijského prezidenta Muhamada Buhariho (73) za údajnou nečinnost v boji proti islamistům.