Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Merkelová migranty nezvládá.“ Čtenáři Blesk.cz jí to spočítali poměrem 99:1

Autor: simao, ČTK - 
9. srpna 2016
20:30

Kancléřka Angela Merkelová vystoupila tváří v tvář pokračující uprchlické krizi a teroristickým útokům v Německu s heslem „Zvládneme to“. Jenže migrační krizi nezvládá, míní drtivá většina čtenářů Blesk.cz. V anketě jich hlasovalo přes patnáct set a za Merkelovou se postavilo jen jediné procento lidí. Podpora kancléřky spadla přitom také v Německu na druhou nejnižší úroveň roku. Problémy hlásí i její vlastní politická koalice.

„Zvládá podle vás Angela Merkelová migrační krizi?“ Tenhle anketní dotaz měl jednoznačné skóre – 16 čtenářů hlasovalo pro ano, 1534 pro ne.

Německá kancléřka se slovy „Zvládneme to“ vystoupila na nedávné tiskovce v Berlíně, kvůli které přerušila dovolenou. Vyžádaly si to teroristický útok v Mnichově i Ansbachu a další incidenty, do kterých se zapletli migranti.

„Zvládneme to. A už jsme toho v uplynulých jedenácti měsících velmi, velmi mnoho zvládli,“ uvedla Merkelová, rýpla si však do EU, která podle ní nedělá pro přijímání uprchlíků dost a nefunguje ani jejich přerozdělování tak, aby jej rovnoměrně nesly všechny země Unie.

Angela Merkelová tvrdí: „Zvládneme to“. Zvládá migrační krizi? Anketa Blesk.cz tvrdí opak. Angela Merkelová tvrdí: „Zvládneme to“. Zvládá migrační krizi? Anketa Blesk.cz tvrdí opak. | Blesk.cz
Průzkum televize ARD následně ukázal, že popularita německé kancléřky za červenec spadla na druhou nejnižší úroveň tohoto roku. Zatímco v červnu Merkelovou podporovalo 59 procent Němců, nyní je to jen 47 procent. Televize to přiřkla právě červencovým útokům, které Německo postihly.

I další údaje z průzkumu však zaujaly. 43 procent Němců je nadále spokojeno se vstřícným vztahem vůči uprchlíkům, který Merkelová dlouhodobě prosazuje. Ostatně i během své berlínské řeči Merkelová upozornila, že je nutné nadále pomáhat těm, kteří prchají před válkou – lidem v nouzi. Ale zaměřit se na návratové dohody o těch, kteří kvůli válce do Evropy nepřišli.

U značné části Němců si však nadále Merkelová dokázala své postoje obhájit. Politička, která vede CDU, však opakovaně narazila i na kritiku svého dlouhodobého koaličního partnera – CSU s předsedou Horstem Seehoferem, bavorským premiérem.

Bavorský parťák Merkelové: Takto to Německo nezvládne

Seehofera totiž znepokojila právě série čtyř krvavých incidentů z období od 18. do 24. července. Trojice z nich, včetně mnichovského útoku, při němž zahynulo devět lidí, se přitom odehrála právě v Bavorsku. Tam loni díky migraci přibylo 169 tisíc obyvatel.

Seehofer proto v narážce na vyjádření Merkelové uvedl, že tak jako dosud to Německo nezvládne. Nechal se také slyšet, že ani při nejlepší vůli nemůže slova kancléřky o zvládnutí situace přijmout za vlastní.

Bavorský ministr financí Markus Söder pak označil loňské rozhodnutí Merkelové otevřít uprchlíkům německé hranice za historickou chybu. I kvůli přetrvávajícím neshodám se proto CSU zatím zdráhá jasně vyjádřit podporu další – už čtvrté – kandidatuře Merkelové na kancléřku ve volbách, které se v Německu uskuteční příští podzim.

VIDEO: Co o Angele Merkelové řekl Miloš Zeman v 7. dílu pořadu S prezidentem v Lánech?

Video  Zeman v Lánech kritizoval Angelu Merkelovou.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Rozdělené Německo. Merkelová se však drží svého

Že je migrační politika Merkelové už nyní součástí německé předvolební scény, dokazují i poslední slova Frauke Petryové, lídryně opoziční, populistické, leč sílící Alternativy pro Německo (AfD). Označila totiž rozhodnutí kancléřky přijmout velké množství uprchlíků bez znalosti jejich identit za vytvoření časované bomby v zemi.

„Téměř 70 procent Němců si však nemyslí, že by migrační politika Merkelové přispěla k útokům a násilí,“ upozorňuje německý korespondent BBC Damien McGuinness. „Ve skutečnosti nemá Merkelová žádného reálného soupeře – levicová opozice je malá a antiimigrační Alternativa pro Německo je zmítána vnitřními spory,“ míní.

„Nelze však ignorovat bouřlivé diskuse kolem uprchlické politiky Berlína – Německo je rozděleno. Lidé jsou nervózní z dalších možných útoků a stále více znepokojeni migrací. A s parlamentními volbami v příštím roce Merkelová čelí tlaku od všech svých soupeřů – zprava i zleva,“ říká politický komentátor. Navzdory tlaku však zůstává Merkelová stále silná. A drží se svých pozic, dodává.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marlen52 ( 13. srpna 2016 20:47 )

 když si je pozvala ať si je nechá.teď lítá po Evropě a neví kam by je strčila.jak může chtít po lidech aby jim dali práci. jednak o to nestojí oni nebudou pracovat a za druhé lidi se jich bojí nikdo si je nevezme protože nikdy nevíš co udělají.

salto ( 10. srpna 2016 09:56 )

Buďto je šílená, nebo koná na něčí objednávku. V obou případech by měla být internovaná někde, kde nemůže škodit SRN, potažmo Evropě

asijo ( 10. srpna 2016 05:18 )

Merkelová měla už dávno odpočívat v Haagu.

jonn ( 9. srpna 2016 21:59 )

Čtenáři BLESKU polipte mi pr.del - Vaše Angela.

montevideo ( 9. srpna 2016 20:59 )

Ta osoba měla být už dávno ve vězení.

Zobrazit celou diskusi