Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Skončí Clintonová před soudem? Rodiče Američanů zabitých v Libyi podali žaloby

Autor: mb - 
9. srpna 2016
11:06

Předvolební kampaň demokratické kandidátky na post prezidenta USA Hillary Clintonové (68) dostává pořádnou ránu. Rodiče Američanů, kteří zemřeli v Libyi při útoku radikálů na ambasádu v Benghází, viní z jejich smrti Clintonovou. Tehdejší ministryně zahraničí dle obžaloby lhala o příčinách útoku a truchlící rodiče navíc veřejně pomlouvala.

„Během prezidentské kampaně Clintonová nezodpovědně, bez zábran a záměrně špinila žalující (rodiče, pozn. red.) tím, že je přímo nazývala lháři, eventuálně tím, že silně naznačovala, že jsou lháři. Činila tak z důvodu ochrany a zlepšení své image. Také je zastrašovala, způsobila jim citovou újmu a chtěla je umlčet, aby nemluvili o útocích v Benghází,“ stojí v obžalobě.

Žalobu podali rodiče dvou ze čtyř Američanů, kteří zemřeli v Libyi v roce 2012 při útoku radikálů na diplomatickou misi. Žalující jsou rodiče Seana Smithse a Tyrona Woodse. Sean Smith pracoval jako specialista komunikace pro ministerstvo zahraničí, Tyrone Woods pak pro CIA.

Útok v Benghází se odehrál 11. srpna 2012, radikální islamisté zabili kromě Woodse a Smithse také dalšího pracovníka CIA Glena Dohertyho a amerického diplomata J. Christophera Stevense.

Obžaloba tvrdí, že Clintonová coby tehdejší ministryně zahraničí selhala a dokonce nechtěně pomohla radikálům útok naplánovat tím, že používala pro komunikaci místo zabezpečeného vládního e-mailu soukromou elektronickou poštu, jež se stala terčem hackerů. „To umožnilo zjistit polohu ambasadora Christophera Stevense, odhalit další akce ministerstva zahraničí v Benghází a následně naplánovat útoky,“ píše se v obžalobě.

Clintonová se nedávno musela kvůli nevhodnému používání soukromého e-mailu zodpovídat před parlamentní komisí a političku dokonce vyšetřovala FBI. Bezpečnostní služba nakonec Clintonovou neobvinila, ale sdělila, že takové chování by v jiných případech bylo trestné. Rozhodnutí FBI Clintonovou neobvinit zanechalo pachuť nespravedlnosti a kritici poukázali na privilegovaný status političky, který je pro běžného Američana nedostupný.

Co se týče vyšetřování útoků v Benghází, závěrečná zpráva ještě stále není k dispozici, přestože má být zveřejněna letos. Předseda vyšetřovací komise Trey Gowdy z pomalého pokroku obvinil Obamovu administraci a konkrétně Clintonovou, která s výborem spolupracuje neochotně.

Video Skončí Clintonová před soudem? Žalují ji rodiče zabitých Američanů v Libyi. - Reuters
Video se připravuje ...

Žaloba může Clintonové v předvolebním boji výrazně uškodit. Americká média v této souvislosti připomněla emotivní proslov Patricie Smith, matky zabitého Seana Smithse. „Když jsem se synem naposledy mluvila, což bylo den před útokem, tak mi řekl »Mami, já tady zemřu«... Za všechnu tu ztrátu, bolest, cynismus, kterou tragédie v Benhgází přinesla Americe, viním Hillary Clintonovou. Viním Hillary Clintonovou ze smrti mého syna! Měla by skončit ve vězení, zaslouží si nosit vězeňskou uniformu,“ prohlásila Patricia Smith minulý měsíc na sjezdu republikánů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

maledivy2016 ( 9. srpna 2016 17:47 )

Falešná,zakomplexovaná, zaprodana, zlá, suchá větev, tato babizna udělá cokoliv aby se udržela u moci! Hnusná Američanka!

montyjack123 ( 9. srpna 2016 14:40 )

 Vono vobvynit clintonku je jeddnoduchy ale kdyby sedely doma na ***y a nesraly se do toho co dela Libie byly by dnes nazivu.

Zobrazit celou diskusi