Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na podporu gayů plula Amsterodamem i Jourová. Komise měla vlastní loď

Autor: bud, ČTK - 
6. srpna 2016
18:01

Každoročního průvodu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) v Amsterodamu se v sobotu poprvé zúčastnili na vlastní lodi i úředníci Evropské komise. Spolu s nimi práva sexuálních menšin podpořila i česká eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová, informovala nizozemská média.

Projížďky po kanálech nizozemské metropole, která je vrcholem každoročního festivalu hrdosti, se letos zúčastnilo kolem osmdesáti pestrobarevných lodí. Na jedné z nich byla spolu s evropskými úředníky i Jourová, která následně tisícům shromážděných slíbila bojovat proti jakékoli formě diskriminace vůči příslušníkům sexuálních menšin v Evropě.

Evropský server Politico uvedl, že zásadním impulsem pro přislíbení účasti na EuroPride v Amsterodamu byla pro Jourovou střelba v gay klubu v americkém Orlandu, při níž v červnu zahynulo 49 lidí.

Jourová změnila názor

„Považovala jsem tyto průvody za provokativní a kontraproduktivní… Podporu takových akcí jsem považovala za kontroverzní a nemyslela jsem si, že je to dobré,“ řekla česká eurokomisařka, do jejíž náplně patří boj s diskriminací a podpora rovnosti pohlaví. Po střelbě ale prý změnila názor.

Členka organizačního výboru akce EuroPride 2016 Tanja Inekeová ale Jourovou kritizovala, že nedělá ve věci ochrany sexuálních menšin dost. „V některých členských zemích EU, jako například v Litvě, Polsku nebo Maďarsku, jsou nadále v platnosti zákony, které členy LGBT komunity diskriminují,“ uvedla Inekeová.

Bouřlivé ovace sklidil za svou účast na akci francouzský imám Ludovic Mohamed Zahed, který se otevřeně ke své homosexualitě hlásí a v Paříži působí v mešitě otevřené příslušníkům sexuálních menšin. „V koránu není pasáž, která by homosexualitu odsuzovala,“ uvedl. Akce se zúčastnili i duchovní dalších církví.

V Praze se bude obdobný festival s názvem Prague Pride konat příští týden.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ad-ga ( 7. srpna 2016 17:24 )

a kdy bude pochod normálních lidí? to jsou jen samí emigranti, buzeranti

zigzag ( 6. srpna 2016 20:28 )

Priste podpori pedofily?!..ti jsou taky zatim mensina

majojo ( 6. srpna 2016 19:45 )

 Ta blbá slepice nemá jiné starosti a povinnosti?!

vialli ( 6. srpna 2016 19:37 )

Ta Nána bere za své zvrhlosti třísettisícový plat. Správně by měla dostat na holou a za trest napsat stokrát - Jsem duhová husa !

kukuku ( 6. srpna 2016 19:35 )

Ta Jourová se jevila jako celkem normální ženská, ale co se dostala do Bruselu a musí držet basu s tou bandou hňupů, tak se jenom ztrapňuje.

Zobrazit celou diskusi