Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ISIS přišel o důležité město u Turecka. Kšeftovali tam s ukradenými památkami

Autor: simao, ČTK - 
6. srpna 2016
12:41

Boj proti teroristům z Islámského státu pokračuje, přesouvá se navíc postupně k jejich hlavní baště v Sýrii. IS ztrácí další území, úspěch si tentokrát připsaly kurdské a arabské oddíly, které po měsících bojů dobyly strategické město Manbidž na severu Sýrie. Islamistům sloužilo k zásobování i kšeftování s ukradenými archeologickými památkami. Cesta k baště Rakká je otevřená, věří Američané. Ti mezitím útočili na pozice teroristů v Jemenu. Zabili tři předáky al-Káidy.

Arabské a kurdské oddíly porazily radikály z Islámského státu (IS) v severosyrském městě Manbidž. Jde o strategicky položené, kdysi statisícové město ležící poblíž turecké hranice, o které se navíc bojovalo měsíce.

Islámský stát přes město Manbidž dopravoval ke svým oddílům a do svého sídla ve městě Rakká posily a také materiál. IS z města učinil také centrum nelegálního obchodu s uloupenými archeologickými památkami.

Do ofenzivy proti němu byla nasazena koalice, která si říká Demokratické síly Sýrie (SDF) a jejíž hlavní složkou jsou kurdské milice. Osvobozovacím kurdským jednotkám v boji pomáhala mezinárodní letecká koalice vedená USA a také specialisté americké armády, kteří pomáhali boj koordinovat.

Obama si rýpl do Rusů. Boj o centrum IS v Sýrii na obzoru?

„Jednotky SDF od soboty kontrolují Manbidž, pročesávají jeho centrum a hledají poslední radikály, kteří jsou ještě ve městě,“ oznámila exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR).

Ofenziva byla zahájena již 31. května. Příslušníci SDF začali nejprve obsazovat vesnice v okolí a 23. června ohlásili, že jsou na okraji města. Jejich postup se pak kvůli těžkému odporu IS zpomalil. V řadách koalice, která město dobyla, je dle odhadů 25 tisíc lidí. Asi pětina z nich jsou Arabové a zbylí pak Kurdové, kteří patří ke kurdským milicím YPG.

Severosyrské město Manbidž po měsících bojů dobyly spojené kurdsko-arabské jednotky s podporou mezinárodní koalice v čele s USA. Severosyrské město Manbidž po měsících bojů dobyly spojené kurdsko-arabské jednotky s podporou mezinárodní koalice v čele s USA. | Profimedia.cz

Zmocněnec amerického prezidenta Baracka Obamy pro boj s IS Brett McGurk již dříve uvedl, že dobytím Manbidže se otevře cesta pro boj o hlavní stan IS v Sýrii, o Rakká. „Budeme i nadále agresivně pokračovat v boji proti ISIS na všech frontách,“ zopakoval ve čtvrtek po jednání v Pentagonu americký prezident Barack Obama, který je potěšen pokrokem, kterého koalice v boji proti IS v Sýrii a Iráku dosáhla.

Osvobození iráckého Mosulu a syrského Rakká se však pode Obamy ještě neblíží. Syrská vláda podle něj pokračuje v porušování příměří a ruské operace v zemi vyvolávají otázky týkající se záměrů Moskvy v Sýrii.

„Spojené státy jsou i nadále připravené spolupracovat s Ruskem s cílem přispět ke snížení násilí a navýšit naše úsilí v boji proti ISIS a al-Káidě v Sýrii. Rusko ale zatím neučinilo potřebné kroky,“ tvrdí Obama. „Je na Rusku, aby ukázalo, že to myslí vážně s plněním svých cílů,“ dodal.

Američané zabili tři předáky al-Káidy v Jemenu

Americká armáda přitom pokračuje i v boji proti teroristům z al-Káidy v Jemenu. Naposledy tam zabila tři předáky při bombardování ve střední části země. Podrobnosti o útoku armáda neuvedla, zpravidla však k takovýmto úderům dochází pomocí bezpilotních letadel.

Jemenský konflikt trvá od roku 2014, kdy šíité obsadili metropoli Saná. Loni v březnu do bojů zasáhla arabská koalice vedená Saúdskou Arábií, která podporuje oficiální jemenskou vládu v čele s prezidentem Mansúrem Hádím. Dle zprávy expertů OSN přitom využívají civilisty jako lidské štíty. Do toho všeho v zemi působí al-Káida.

„Přítomnost al-Káidy má destabilizační účinek na Jemen. Využívají nestability v zemi k tomu, aby v ní nacházeli útočiště, ze kterého plánují budoucí útoky proti našim spojencům a proti Spojeným státům a jejich zájmům,“ upozorňují Američané.

Během bojů zemřelo již na 9000 lidí, své domovy opustilo na tři miliony lidí. Jemenská al-Káida má na svědomí bombové útoky proti jemenskému státu, plánovala atentáty proti americkým dopravním letadlům a přihlásila se rovněž k útoku na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo loni v lednu, při němž islamisté zavraždili 12 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 6. srpna 2016 14:18 )

SOHR,kolik padlo civilistů,nebo amici použili bomby,které poznají,kdo je civilista?

Zobrazit celou diskusi