Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Pokémon GO je bezpečnostní riziko.“ Íránci ho jako první stát zakázali

Autor: simao, ČTK - 
6. srpna 2016
08:15

Zakázali lov pokémonů, fenomén, který obletěl celý svět. Chytání animovaných postaviček skrze aplikaci v chytrém telefonu označili Íránci, kteří mj. omezují přístup k sociálním sítím, za bezpečnostní problém. A nejsou jediným muslimským státem, který má s Pokémon GO problém.

Íránské úřady zakázaly aplikaci hry Pokémon GO umístěnou na mobilních telefonech. Zdůvodnily to blíže neupřesněnými bezpečnostními obavami. Jak uvedl server BBC, Írán dosud sdílel obavy některých států kolem bezpečnosti této hry, ale teď se stal první zemí, která ji zakázala. Hra se odehrává ve virtuálním světě, ale navádí hráče na reálná místa, kde – opět virtuálně – sbírají kultovní animované postavičky.

Ačkoli Írán omezuje přístup k sociálním sítím, v minulých týdnech se na nich mezi Íránci začalo o Pokémon GO čile diskutovat. V červenci se objevily zprávy, že íránské úřady čekají, do jaké míry s nimi budou tvůrci hry ochotni spolupracovat, než Teherán přikročí k případnému zákazu.

S hrou a hráči se pojí některé incidenty. Indonésie zakázala hru svým policistům, Izrael zase vojákům. Jeden francouzský hráč byl zatčen, když se ve snaze najít pokémona dostal na vojenskou základnu.

Úřady v New Yorku tento týden oznámily, že hra bude zakázaná sexuálním násilníkům, kteří dostali podmínečné tresty. Existuje prý riziko, že by na hru mohli odlákat na odlehlá místa děti a zneužít je.

Saúdská Arábie vydala fatvu – náboženský dekret – zakazující hrát už karetní podobu Pokémonu a nyní oznámila, že se fatva týká také současné aplikace. Původní zákaz je starý 16 let a vydán byl kvůli tomu, že součástí hry byly „zakázané obrázky“ a že hra odporuje islámskému zákazu hazardních her.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi