Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Po vraždě kněze Francouzi zatýkali v kostele. Le Pen: To by muslimům neudělali

Autor: mb - 
4. srpna 2016
19:08

Jen pár dní poté, co islamisté podřízli přímo v kostele hrdlo knězi Jacques Hamelovi (85), došlo k dalšímu útoku na faráře. Tentokráte ovšem ze strany nekompromisních francouzských úřadů. Do kostela sv. Rity v Paříži vtrhla pořádková jednotka policie a duchovního vytáhla z chrámu, na věřící pak použila pepřový plyn. Na místě kostela má vyrůst parkoviště, katolíci proti tomu protestovali. Francouzská politička Marine Le Pen (47) pak prohlásila, že něco takového by si vůči muslimům policie nedovolila.

Rovnou dvanáct policejních aut s těžkooděnci nasadily francouzské úřady na křesťany, kteří slavili bohoslužbu v kostele, jenž měl být zdemolován. Protestovali tak proti záměru majitele budovy, který počítá s tím, že katolický chrám bude zbořen a na místě vybuduje parkoviště. Alternativní návrh pak počítá s výstavbou sociálních bytů.

Pro „protest“ věřících ani pro posvátnost místa však policisté neměli nejmenší pochopení. Jelikož prý byla budova již zaminována pro následnou demolici, policie vtrhla do chrámu, rozházela bohoslužebné předměty, a kněze, ministranty i věřící doslova vytáhla z kostela. Při zásahu těžkooděnci použili i slzný plyn. Do policejní zprávy pak strážci pořádku napsali, že „evakuace proběhla bez incidentů,“ což soudě dle zveřejněných fotografií a videa neodpovídá realitě.

Záběry atakujících policistů šokovaly jak francouzské politiky, tak i obyčejné uživatele sociálních sítí. „A co by se stalo, kdyby postavili parkoviště na místě mešit a ne našich kostelů?“ napsala na sociální síť Twitter šéfka pravicové Národní fronty Marine Le Pen (47).

„Je to jako kdyby zabili kněze, jenž zemřel minulý týden, ještě jednou,“ okomentoval brutální zákrok policie jeden z obyvatelů čtvrti. „Den poté, co odslouží mši za zavražděného kněze, tak zbourají kostel kvůli parkování…Jako vážně?“ napsal pak francouzský blogger Charles Baudry.

Šokujících záběrů si všimli i zahraniční uživatelé sociálních sítí. „Jako u nás v roce 1917,“ napsal pak uživatel z Ruska s odkazem na pronásledování církve bolševiky.

Marion Le Pen (26), neteř Marine Le Pen, na internetu zveřejnila foto zásahu s krátkým, ale výstižným popiskem – Francie 2016.

Ne každý však vnímal zásah policie pouze negativně. „Lidé, kteří vlastní kostel, mají právo ho prodat. Možná si myslíte, že je to smutné, ale je to jejich právo, jejich majetek. Majitelé si přejí, aby bylo právo vynuceno,“ domnívá se politický analytik Pierre Schweitzer, ovšem i on připouští jisté pochyby. „Načasování není zrovna velmi dobré, ale nejasná situace ohledně kostela trvá od roku 2010,“ dodává Schweitzer.

Kostel sv. Rity byl postaven na začátku 20. století a k demolici byl určen již před rokem. V samotném chrámě se pak usadila skupina tradičních katolíků, která ovšem není v jednotě s Vatikánem, a katolická církev ve Francii tak neměla žádné páky, jak vzpurné katolické hnutí přimět k ústupkům.

Francie je sice přísně sekulární stát, ale historicky a kulturně se mnoho Francouzů identifikuje s katolicismem. V posledních dekádách ovšem výrazný nárůst zaznamenal islám, který se stal druhým největším náboženstvím v zemi.

fotrpjotr ( 5. srpna 2016 05:09 )

U nás to časem dopadne podobně.

hanka666 ( 4. srpna 2016 23:14 )

Máte naprostou pravdu. Já byla na jaře ve Francii a zařekla jsem se, že už tam nepojedu. Všude černoši a arabáči. Furt vám nabízejí nějaké cetky a jen se koukají, jak by vás okradli. Necítila jsem se tam dobře a bezpečně.

hanka666 ( 4. srpna 2016 22:44 )

To je mazeeeeec. Evropa je naprosto ztracena. Vše je v totálně v P?R?D?E?L?I

capsle ( 4. srpna 2016 21:03 )

1. souhlasím se zásahem pokud by byl stejný i kdyby se měla bourat třeba mešita 2. naši by se měli na tohle podívat jak se zachází s aktivistama co okupují cizí majetek viz klinika 3. kostel a jde k zemi, to u nás si v některých oblastech nesmíte pořídit ani plastový okna, takhle kdyby jednali všechny generace jako dnešní památkářská mafie tak je Vyšehrad ještě dřevenej.

beruna ( 4. srpna 2016 20:40 )

Zatímco při kontrole mešity si policajti svlékají ponožky, aby náhodou neurazili muslimy, do katolického kostela vtrhnou v plné zbroji a kněze vyvlečou jako zločince. https://www.youtube.com/watch?v=iLOXUK86lxc

Zobrazit celou diskusi