Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Panika a boj o život: Pasažér natočil video z hořícího boeingu v Dubaji

Autor: ČTK, lm - 
4. srpna 2016
10:01

Nechybělo mnoho a mohlo dojít k obrovské katastrofě. Ve středu na letišti v Dubaji havarovalo letadlo společnosti Emirates na lince z Indie, na jehož palubě bylo 300 lidí. Stroj začal po dosedu na ranvej hořet. Jeden z pasažérů natočil paniku, která ve stroji po přistání propukla.

Panika, křik a boj o život. Tak to vypadalo na palubě letadla společnosti Emirates na lince z Indie, které po přistání v Dubaji začalo hořet. V tu dobu se v něm nacházelo 300 lidí. Všichni cestující i posádka naštěstí byli evakuováni. Hospitalizováno muselo být s lehčími zraněními 14 osob.

Dubajská společnost Emirates uvedla, že incident se stal ve 12:45 místního času (10:45 SELČ). Záběry umístěné na sociálních sítích ukazovaly letadlo v plamenech zahalené kouřem. Podle svědků je zázrak, že se nikomu nic nestalo. Šéf aerolinek na tiskové konferenci řekl, že jeden z požárníků bohužel zemřel na následky zranění, které utrpěl při hašení. Evakuace byla podle něj velmi profesionální a posádka z letadla odešla jako poslední. Řekl také, že nehodu nezpůsobilo žádné bezpečnostní pochybení.

Video  Panika na palubě hořícího letadla  - Twitter/rehanquereshi
Video se připravuje ...

Příčiny nehody stále jasné nejsou. Podle zdroje serveru BBC existuje několik hypotéz. Podle jedné se letadlo blížilo k přistávací dráze normálním způsobem, avšak posádka dostala z řídící věže pokyn, aby přistávací manévr přerušila a začala znovu stoupat. Ze snímků kolujících na sociálních sítích je patrné, že letadlo leží na ranveji na trupu a není vidět podvozek. Televize SkyNews citovala jednoho z pasažérů, podle něhož pilot cestujícím oznámil, že má problém s přistávacím zařízením a že provede nouzové přistání. Šéf Emirates také řekl, že pilot letadla je zkušený a má nalétáno 7 000 hodin.

Letiště přerušilo kvůli nehodě na několik hodin provoz. Bylo zrušeno 22 startů a šest letadel bylo odmítnuto k přistání. Na jiné dubajské letiště bylo odkloněno 13 spojů a do emirátu Šardžá čtyři letadla. Další pak odletěla do Maskatu. Provoz byl obnoven v 16:30 SELČ.

Boeing 777 letěl z Tiruvanantapuramu v indickém státě Kérala, let trval zhruba 3,5 hodiny a na palubě bylo podle letecké společnosti 282 pasažérů a 18 členů posádky. Mezi cestujícími byli lidé z 20 zemí. Na palubě bylo podle společnosti Emirates 226 Indů, 24 Britů, 11 občanů SAE, po šesti z USA a Saúdské Arábie, pět z Turecka a čtyři z Irska. Po jednom nebo dvou pak občané Austrálie, Brazílie, Německa, Malajsie, Thajska, Chorvatska, Egypta, Bosny, Libanonu, Filipín, JAR, Švýcarska a Tuniska. Indický velvyslanec v SAE řekl, že mnoho pasažérů bylo v šoku.

Podle stanice NBC se požár rychle šířil ze zadní části trupem letadla a plameny zachvátily jeho horní polovinu. Na místo přijely hasicí vozy a požárníci do 20 minut dostali oheň pod kontrolu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi