Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

150 milionů za unesené Češky? USA tajně vykoupily své občany za 9,6 miliardy

Autor: mb, ČTK - 
3. srpna 2016
16:00

Spojené státy americké v lednu 2016 údajně zaplatily Íránu 400 milionů dolarů (zhruba 9,6 miliardy) za osvobození čtveřice Američanů. Výkupné bylo zaplaceno v eurech a švýcarských francích, protože dolarové transakce jsou mezi USA a Íránem nelegální. Informaci zveřejnil list The Wall Street Journal. Podobný případ se nedávno řešil i v České republice – hovoří se o tom, že za Češky unesené v Pákistánu vydalo tuzemsko 150 milionů korun.

V lednu letošního roku Írán propustil čtveřici zadržovaných Američanů, kteří měli i íránské občanství. Jednalo se o pastora Saeeda Abediniho, novináře Jasona Rezaiana, bývalého příslušníka americké námořní pěchoty Amira Hekmatiho a Nosratollaha Khosavi-Roodsariho, o němž není mnoho informací. Na rozdíl od zbytku Američanů se po propuštění rozhodl zůstat v Íránu. Prezident Obama v lednové tiskové konferenci ovšem jaksi „zapomněl“ zmínit, že Washington zaplatil za každého Američan tučnou částku.

Jelikož americké zákony zakazují finanční dolarové transakce s Íránem, Obamova administrace naložila 400 milionů dolarů v eurech, švýcarských francích a dalších měnách do neoznačeného dopravního letounu a dopravila přímo do Teheránu. Tam si peníze v dřevěných bednách převzali Íránci a záhy propustili výše zmíněné zadržované Američany.

Washington pak na oplátku propustil sedm Íránců, ale při tiskové konferenci o výkupném 400 milionů dolarů nepadlo ani slovo. I nyní mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby informaci o předání výkupného popřel: „Řekli jsme jasně, že vyjednávání ohledně urovnání íránského požadavku… naprosto nesouvisela s propuštěním amerických občanů,“ řekl Kirby.

Mluvčí tak narážel na vyjednávání o úhradě dluhu USA vůči Íránu ve výši 1,7 miliardy dolarů (zhruba 41,1 miliardy Kč). Ten vznikl v roce 1979 poté, co si šáh Muhammad Rezá Pahlaví objednal americké vojenské letouny, ale záhy v zemi propukla islámská revoluce a panovník musel opustit zemi. USA pak techniku nedodaly, peníze si ovšem ponechaly.

Připomeňme, že loni došlo k průlomové dohodě mezi světovými mocnostmi a Íránem. Velkou zásluhu na tom má právě administrace prezidenta Obamy, který byl ovšem doma kritizován za údajnou slabost. V dohodě se Írán zavázal, že omezí svůj jaderný program a umožní přístup mezinárodním inspektorům. Na oplátku USA a další země zruší některé ze sankcí, které brzdily ekonomiku Íránu.

Výkupné za Češky

Podobnou situaci řešilo v letech 2013–2015 i Česko. Dvě Češky (Antonie Chrástecká a Hana Humpálová) byly uneseny neznámými ozbrojenci v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán, kam přijely z Íránu jako turistky a chtěly pokračovat do Indie. Skupina osmi až deseti ozbrojenců mikrobus zastavila nedaleko obce Nok Kundí v okresu Čaghí asi 120 kilometrů od hranic s Íránem; odvezli i policistu, jenž ženy doprovázel; jeho ale posléze vysadili.

Na jaře roku 2015 se vrátily v pořádku do tuzemska. Týdeník Respekt přinesl neoficiální informaci, že za ně vláda zaplatila 150 milionů korun.

nezadat1 ( 3. srpna 2016 18:04 )

ČSSD prohralo v soudní při a tak musí něčím zacelit díru.Sobotova čórka na úkor zvýšení důchodů.6 dali na výkupné a 144 odklonili do svoji kasy.

Zobrazit celou diskusi