Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kněz zavražděný islamisty bojoval v Alžírsku s muslimy: „Odstup, Satane,“ řval na své vrahy

Autor: lm - 
3. srpna 2016
20:13

Se zlem bojoval až do poslední chvíle a odmítl se mu podřídit. Pětaosmdesátiletý otec Jacques Hamel, kterého před týdnem při mši ve francouzském městečku Saint-Étienne-du-Rouvray zavraždili islamisté, se svými vrahy před smrtí bojoval.

Dvojice mladých francouzských muslimů vtrhla 26. července do kostela v Saint-Étienne-du-Rouvray, vzali si šest lidí jako rukojmí a vrhli se s nožem v ruce na kněze, 85letého otce Jacquesa Hamela. Jeho poslední chvíle popsal na pohřbu arcibiskup Dominique Lebrun.

Podle arcibiskupa se kněz odmítl podřídit a s útočníky bojoval. Poté co ho zasáhli nožem, se je snažil odstrčit nohou a opakoval: „Odstup, Satane, odstup, Satane“. Dva devatenáctiletí mladíci ho ale přemohli a před rukojmími z řad věřících ho brutálně zavraždili. Policisté pak útočníky zastřelili.

Otec Jacques Hamel byl podle sestry bývalý voják, který bojoval proti muslimům v Alžírsku. Odmítl prý tehdy povýšení na důstojníka, protože nechtěl rozdávat rozkazy zabíjet. Oba mladiství džihádisté paradoxně pocházeli z Alžírska. Je možnost, že Adel Kermiche, který poblíž kostela bydlel, o armádní historii kněze věděl a vybral si ho záměrně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi