Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Letadlo s 300 lidmi na palubě vzplálo: Stroj musel v Dubaji nouzově přistát

Autor: ČTK, mb - 
3. srpna 2016
15:31

Na letišti v Dubaji ve středu při přistání havarovalo letadlo společnosti Emirates na lince z Indie, na palubě mělo 300 lidí. Stroj začal po dosedu na ranvej hořet, incident se ale obešel bez obětí. Mluvčí vlády Spojených arabských emirátů oznámil, že všichni cestující i posádka byli včas evakuováni. 

Dubajská společnost Emirates uvedla, že incident se stal ve 12:45 místního času (10:45 SELČ). Záběry umístěné na sociálních sítích ukazovaly letadlo zahalené kouřem.

Mluvčí vlády Spojených arabských emirátů řekl, že všichni pasažéři byli evakuováni a nikdo není zraněn.

Letadlo zachvátily plameny: Stroj musel nouzově přistát Letadlo zachvátily plameny: Stroj musel nouzově přistát | Twitter

Podle listu The National letěl Boeing 777 z indického Tiruvanantapuramu a na jeho palubě bylo 275 pasažérů a posádka. Svědci, kteří nehodu viděli, na sociálních sítích uvedli, že letadlo při přistání nevysunulo podvozek a začalo hořet.

"Nevěřila jsem svým očím, bylo to naprosto strašné. Vyhodili skluzavky, ale poletovaly všude kolem. Lidem se podle toho, co jsem viděla, podařilo uniknout před velkým výbuchem, po němž se objevily plameny. Nás právě odváželi od našeho letadla a byli jsme poblíž. Lidi volali, aby je odtud rychle odvezli pryč," řekla stanici BBC Sarah-Louise Sherwoodová, která na letiště dorazila v jiném letu.

Dubajské letiště obnoví provoz v 16:30 SELČ, přednost dostanou velká letadla. Zatím byly lety odkláněny.

Českých letů se nehoda zřejmě nedotkne

Zda se nehoda dotkne spojení tohoto letiště s Prahou, zatím není jasné. Pražské letiště Václava Havla podle své mluvčí Mariky Janouškové zatím čeká na aktuální informace od dopravců, krátce po 12:00 zatím nemělo hlášeno žádné zrušení, zpoždění či jiné omezení letů z Dubaje ani opačným směrem.

Ve středu přistál na ruzyňském letišti spoj společnosti Flydubai, Emirates a Qantas Airways. „Tato letadla jsou už ve vzduchu, jich se nehoda každopádně nedotkne,“ řekla ČTK Janoušková. Během odpoledne, respektive ve 13:50 a 15:55, mají tato letadla odletět zpět do Dubaje. „Uvidíme, jak se to vyvine, sledujeme aktuální situaci,“ dodala mluvčí pražského letiště.

Boeing 777 letěl z indického Tiruvanantapuramu, let trval zhruba 3,5 hodiny a na palubě bylo podle letecké společnosti 282 pasažérů a 18 členů posádky. Na některých snímcích pořízených na místě byla vidět exploze.

Podle stanice NBC se požár rychle šířil ze zadní části trupem letadla a plameny zachvátily jeho horní polovinu. Na místo přijely tři hasicí vozy a požárníci do 20 minut dostali oheň pod kontrolu.

Agentura Bloomberg v této souvislosti připomněla, že společnost Emirates provozuje vůbec nejvíce mezinárodních letů a podle toho, co zbylo z ohořelého letadla, jde podle ní o jednu z největších nehod této společnosti.

Letadla Boeing 777 jsou považována za jedny z nejbezpečnějších. To, které dnes hořelo, prošlo servisem v roce 2003.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi