Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Znásilňují a osahávají: Co s problémovými uprchlíky? Dánové si neví rady

Co s uprchlíky, kteří nepochopili evropská pravidla? Dánové si neví rady. (Ilustrační foto)
Co s uprchlíky, kteří nepochopili evropská pravidla? Dánové si neví rady. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
2. srpna 2016
15:54

Dánská ministryně pro imigraci a integraci Inger Stöjbergová dnes odmítla volání po zřízení samostatných, zvlášť střežených středisek pro problémové uprchlíky. Informoval o tom zpravodajský portál The Local.

„Nemyslím si, že by bylo nejlepším řešením je všechny shromáždit v jednom centru. Domnívám se, že je mnohem lepší je rozdělit, aby nemohli pobíhat ve skupinách,“ řekla Stöjbergová o problémových uprchlících.

Opoziční sociální demokraté dnes podpořili návrh populistické Dánské lidové strany, podle kterého má policie získat pravomoc zakázat provinilým mladým žadatelům o azyl opouštět uprchlická střediska.

Požadavek dánských opozičních stran přichází po stížnostech žen na sexuální napadání během nedávného festivalu na ostrově Funen. Pět nezletilých migrantů je již obviněno ze sexuálních napadení 16leté dívky. Tři z pěti chlapců ve věku 14 až 17 let jsou podezřelí z osahávání a dva ze znásilnění.

Dánská lidová strana původně chtěla (dočasný) zákaz vycházení pro žadatele o azyl mladší 18 let. Mluvčí sociálních demokratů ale podpořila rozšíření tohoto trestu i na starší uprchlíky.