Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Na pohřeb zavražděného kněze přišly 2 tisíce lidí. Prahou zněly zvony

Autor: bru/ČTK - 
2. srpna 2016
16:20

Francie se přesně ve 14 hodin začala loučit se zavražděným knězem Jacquesem Hamelem, který přišel o život při útoku na kostel v severní Francii. K pietě se připojila i Česká republika – na žádost České biskupské konference se rozezněly zvony na českých a moravských farnostech.

Několikaminutovým zvoněním se odpoledne pražské kostely a jejich návštěvníci připojili ke vzpomínce na francouzského kněze Jacquesa Hamela zavražděného minulý týden islamistickými útočníky. V katedrále ve francouzském Rouenu se v téže době konal smuteční obřad, jehož se zúčastnilo na 2000 lidí.

V kostelech po celé České republice se na Hamela vzpomínalo již v uplynulých dnech. Společnou modlitbou tak dnes učinili v kostele sv. Josefa v Praze na Malé Straně, který je duchovním centrem zdejší francouzské katolické komunity.

Ve Francii se konalo několik mší věnovaných této oběti teroru. Té nedělní v katedrále v Rouenu se zúčastnila spolu se dvěma tisícovkami katolíků také nejméně stovka muslimů. Vyznavači obou náboženství se tak snaží dát najevo solidaritu a jednotu po vraždě kněze.Pětaosmdesátiletého Hamela zavraždil jeden z dvojice ozbrojených mužů, kteří vtrhli minulé úterý při dopolední mši do kostela v severofrancouzském Saint-Étienne de Rouvray. Drželi v zajetí šest lidí. Policisté útočníky zastřelili, když s rukojmími vyšli z kostela. K činu se přihlásila organizace Islámský stát.

Hamel jako kněz působil v řadě farností. Po dovršení 75 let měl odejít do důchodu, ale na jeho žádost mu bylo umožněno, aby dále setrval se svými farníky a pomáhal novému faráři.

"Chceme připomenout, že nešlo o výjimečný čin osamělého šílence, ale o čin, který jen dovršil stále narůstající počet útoků na křesťanské kostely, modlitebny a synagogy po celé Evropě," uvedli biskupové.

 

 

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sepondt ( 2. srpna 2016 18:00 )

R.I.P. Na starce, ženy a děti si troufat

jakarte ( 2. srpna 2016 16:54 )

Kolik z tech 2 tisíc bylo muslimu, vyjadřujících upřímnou litost?????

prycsnima ( 2. srpna 2016 16:15 )

 Francouzi už maji všichni TOXOPLAZMÓZU..to zn.že maji v hlavě nam rdáno...... Chtějí zavést STÁTNÍ ISLÁM .! Hovada už jako ti Germáni. Paebóže do čeho s to duši dal. Ještě by měli nakázat poviné líbání nohou všem slimákům .....jdublejt...

ohrazenice ( 2. srpna 2016 15:38 )

Smutnější je že díky politikům z Bruselu a zkorumpovaným vítačům je že umírají nevinní lidé a hlavně děti. Přece jenom kněz měl své léta ale umírají děti kteří měli život před sebou. Bohužel to Bruselské politiky nezajímá ani různé neziskovky a nadace také ne.

Zobrazit celou diskusi