Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Chceme termín zrušení víz, jinak odstoupíme od migrační dohody,“ hrozí Ankara

Autor: ČTK, sou - 
31. července 2016
20:44

Turecko hrozí Evropské unii vypovězením dohody o migrantech, pokud Brusel do října nezruší víza pro turecké občany cestující do unijních zemí. Vyplývá to z rozhovoru, který turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu poskytl německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Mluvčí Evropské komise podle agentury DPA tuto hrozbu v reakci důrazně odmítla.

Evropská komise se nenechá novými hrozbami z Ankary ovlivnit. Turečtí občané budou vízové povinnosti zbaveni až poté, co budou splněny všechny podmínky, řekla mluvčí podle německé agentury. „Turecko slíbilo, že stanovené úkoly provede... a my počkáme, až své závazky splní,“ dodala. 

FAZ o interview informoval na svých webových stránkách. Šéf turecké diplomacie v něm varuje, že Turecko nebude dohodu o uprchlících, uzavřenou s EU 18. března, dál uznávat, jestliže turečtí občané nebudou moci nejpozději v říjnu cestovat do unijních států bez víz. 

Turecko prý očekává pevný termín vízové liberizace 

Dohoda o migrantech podle ministra funguje, protože Turecko zavedlo „velmi závažná opatření“, včetně boje proti pašování lidí. „Ale to vše záleží na zrušení vízové povinnosti pro naše občany, které je také zahrnuto do této dohody,“ dodal Cavusoglu. 

Ujišťoval, že nejde o „žádnou hrozbu“. Vzápětí nicméně řekl, že pokud to nepovede k uvolnění vízového režimu, budeme nuceni odstoupit od dohody o zpětném přebírání osob a od dohody z 18. března. Turecká vláda podle něj očekává „konkrétní termín“ vízové liberalizace. „Může to být začátkem nebo v polovině října, ale čekáme pevné datum,“ zdůraznil. 

Zmíněná dohoda Turecka a Evropské unie společně s postavením plotu v Makedonii na hranicích s Řeckem vedly k podstatnému poklesu počtu migrantů přicházejících na řecké ostrovy v Egejském moři. Zatímco na začátku roku, v lednu a únoru, tam denně přibývalo téměř 2 tisíce lidí, v červnu to bylo jen 50. V červenci tento počet ale opět stoupá, poznamenal FAZ.

klotilda ( 1. srpna 2016 13:34 )

Vzhledem k tomu, že Němci nedovolili přímý přenos zdravice tureckého prezidenta na jeho oslavující demonstraci a turečtí politici zákaz vidí jako nedemokratický incident ,nebude víz třeba. Turci jistě z politických důvodů prchnou z nedemokratické a chudnoucí Evropy do demokratického Turecka. Až to uvidí migranti, a je úplně jedno odkud migrují, pochopí, že Erdoganovo Turecko je to po čem touží. Stále se píše o nějakých čistkách, takže se turečtí navrátilci budou mít kam vrátit a vzhledem k sympatiím k prezidentovi na ně jistě bude myšleno i při přerozdělování uvolněných postíků. Naopak Evropa, by si měla, dokud je čas, zabezpečit včasnou sklizeň, protože až se to rozkřikne, hrozí rozdupání úrody na polích od statisíců věřících muslimů pádících Evropou do země burek, turbanů, mnohoženství a tradiční spravedlnosti. A Turci vědí co se sluší a patří mezi souvěrci. A kdyby ne, tak si to mohou nalistovat v Knize.

jarypadlo ( 1. srpna 2016 10:44 )

Turci chtějí vědět od kdy bezvízově zaplaví celou Evropu tím odpadem?Tak já chci vědět kdy dostanu bezplatně a bez povolení aspoň pistoli+nejmíň 3 zásobníky.

hanka666 ( 1. srpna 2016 00:16 )

Tak tady už pomůžou jen kulometná hnízda.

jilji ( 31. července 2016 23:07 )

Zeman je pro neustoupit, ze zpráv. Jdu sjet celý záznam.

jilji ( 31. července 2016 23:03 )

To už zařadil Erdogan v plánovaném puči.

Zobrazit celou diskusi