Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Horkovzdušný balón se 16 lidmi pohltily plameny. „Nikdo nepřežil,“ řekl šerif

Autor: ČTK, kal - 
30. července 2016
17:34

Pád horkovzdušného balónu v sobotu v Texasu patrně nepřežil nikdo z nejméně 16 lidí, kteří v něm letěli. Uvedl to místní šerif s tím, že úřady na místě upřesňují počet obětí a jejich totožnost. Příčina jedné z nejhorších havárií svého druhu dosud není známa, média informovala o tom, že balón před pádem začal hořet. Podle úřadů patřil jedné ze společností nabízejících vyhlídkové lety, aniž by pořizovaly seznam pasažérů, proto bude identifikace obtížná.

K pádu došlo okolo 7:40 místního času (14:40 SELČ) u města Lockhart vzdáleného asi 45 kilometrů jižně od Austinu. Balón se zřítil do zemědělské oblasti na místní pole, podél něhož vedou stožáry vysokého napětí. 

„Balón byl plný lidí a v tuto chvíli se nezdá, že by havárii někdo přežil. Vyšetřovatelé nyní zjišťují počet a identitu obětí,“ uvedl v prohlášení šerif okresu Caldwell Daniel Law. Mluvčí Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) později potvrdil, že na místě je „větší množství mrtvých“, přesný počet však neuvedl. 

Místní obyvatelka Margaret Wileyová agentuře AP řekla, že přibližně půl kilometru od svého domu uslyšela podivné zvuky a spatřila „ohnivou kouli“ těsně nad zemí přímo v místě, kde jsou stožáry a elektrické dráty. Právě ona prý zavolala na tísňovou linku.

Podle videa z místa to vypadá, že balón navíc při dopadu přepůlilo elektrické vedení. 

Mluvčí organizace sdružující americké balónové letce Jeff Chatterton uvedl, že jde o vůbec nejtragičtější zaznamenanou nehodu svého druhu na západní polokouli. „Každý rok vzlétnou tisíce balónů. Tohle je bezpochyby tragédie, ale spíše ojedinělá,“ poznamenal mluvčí, podle něhož provozuje komerční balónové lety v Severní Americe na 150 společností.

Pro tyto lety není na rozdíl od cest letadly nutné pořizovat seznam pasažérů, proto se úřady obávají, že sčítání a identifikace obětí bude velmi složitá.

Texaský guvernér Gregg Abbott vyjádřil soustrast příbuzným obětí a všem obyvatelům Lockhartu. „Vyšetřování příčiny této tragické nehody bude pokračovat a já žádám celý Texas, aby se připojil k modlitbám za zemřelé,“ uvedl guvernér v prohlášení.

 

dietr ( 31. července 2016 12:23 )

to se jako napřed udusili kouřem, potom uhořeli, pak je dorazila elektřina s tisíci volty a nakonec se rozplácli o zem. Brrrrrrrrrr

idmina ( 31. července 2016 01:04 )

u nás vloni, jeden do drátů, druhý vzplál

kozinozka ( 30. července 2016 19:56 )

Řekla bych, že by i bylo o čem psát.....

Zobrazit celou diskusi