Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Merkelová s uprchlíky vytočila i svého partnera. „To zvládneme? Nechci lhát“

Autor: ČTK, mb - 
30. července 2016
14:10

Bavorský premiér Horst Seehofer (67) se po uzavřeném zasedání bavorského zemské vlády distancoval od postoje kancléřky Angely Merkelové (62) k migrační krizi. Kancléřčino „to zvládneme“ prý Seehofer nemůže vzít za své, uvedla agentura DPA. Merkelová ve čtvrtek prohlásila, že Německo zvládne dopady migrace i nedávných teroristických útoků.

Už v pátek Merkelovou za její postoj kritizovali i další politici z Křesťansko-sociální unie CSU, sesterské strany Křesťanskodemokratické unie (CDU), jejíž šéfkou Merkelová je.

Seehofer v sobotu prohlásil, že nechce vyvolávat konflikty mezi CDU a CSU, která působí pouze v Bavorsku, a že obě sesterské strany spolu dobře vycházejí. „Ale veřejnosti taky nechci lhát,“ řekl a dodal, že uklidňování nikoho neuspokojí. Během jednání předložil neveřejnou bezpečnostní koncepci pro Bavorsko, údajně nejrozsáhlejší a nejhlubší, jakou dosud nejlidnatější spolková země měla.

Podle koncepce by se měl počet bavorských policistů zvýšit v letech 2017 až 2020 o celkem 2000 lidí a měli by dostat nejmodernější vybavení. Nyní v této spolkové zemi působí 41 tisíc policistů.

Aniž by Seehofer Merkelovou jmenoval, řekl, že bude „pečlivě dbát na to“, aby byla bezpečnostní politika prosazována i v Berlíně a v Bruselu.

Bavorsko před týdnem zažilo několik tragických útoků. Minulé pondělí zaútočil afghánský běženec nožem a sekyrou na cestující ve vlaku do Würzburgu a zranil pět lidí, než ho policie zastřelila. Minulý pátek zabil Němec s íránskými kořeny devět lidí u mnichovského nákupního centra Olympia a minulou neděli se v bavorském městečku Ansbach odpálil odmítnutý syrský žadatel o azyl, přičemž zranil 15 lidí. K útoku v Ansbachu se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Merkelová na čtvrteční tiskové konferenci trvala na přesvědčení, že Německo dopady migrace a útoků zvládne. Představila mimo jiné devítibodový plán, který má v zemi zajistit větší bezpečnost, včetně například systému včasného varování proti radikalizaci.

Už pátek ji za to ale kritizoval bavorský ministr financí z CSU Markus Söder (49), který prohlásil, že ho její stanovisko nepřesvědčilo, a dodal, že bylo „zásadní chybou“ pustit uprchlíky do země částečně nekontrolované.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině