Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vraha z Mnichova fascinoval Hitler. Rasista střílel imigranty, tvrdí policie

Autor: ČTK, kal - 
28. července 2016
11:10

Němec íránského původu, který minulý pátek v Mnichově zabil devět lidí, než spáchal sebevraždu, byl rasista a příznivec krajní pravice. S odvoláním na zdroje z vyšetřování to ve čtvrtek napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Při svém řádění v oblasti nákupního střediska Olympia si útočník podle policejních zdrojů vybíral své oběti mezi lidmi přistěhovaleckého původu.

Podle listu dosavadní vyšetřování ukázalo, že osmnáctiletý Ali David Sonboly byl hrdý na to, že se narodil 20. dubna stejně jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Sám sebe považoval za árijce, protože byl rozený Němec íránského původu a současný Írán byl považován za oblast, odkud árijci pocházeli.

Přestože byl útočník fascinován krajně pravicovými myšlenkami, sám se podle dosavadních policejních poznatků nijak nezapojil do mnichovských extremistických uskupení.

Video  Mnichov: Útočník (18) zahájil střelbu u McDonaldu, zabil devět lidí.  - Facebook
Video se připravuje ...

Podle vyšetřovatelů střelec pohrdal Araby a Turky a považoval se vůči nim za nadřazeného. Nadávky na adresu Turků vykřikoval i během masakru v nákupním středisku.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že střelec si úmyslně vybíral oběti mezi lidmi, kteří viditelně patřili k imigrantům. Čtyři ze zavražděných byli němečtí Turci a tři kosovští Albánci. Podle policie nasvědčuje rasovému motivu vražd i to, že útočník měl ještě velké množství nepoužité munice, a kdyby jen náhodně střílel kolem sebe, mohl být počet obětí mnohem větší.

Fotogalerie Střelba v nákupním centru v Mnichově 91 fotografií

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině