Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin je diktátor, varoval Obamův viceprezident. Trump to schytal i za „mučení“

Autor: simao, ČTK - 
28. července 2016
09:35

Obamův viceprezident Joe Biden si na epickém nominačním sjezdu demokratů ve Philadelphii nebral servítky. Vystoupil na podporu Hillary Clintonové, jejího konkurenta Donalda Trumpa peskoval za to, že je údajně vstřícný „k diktátorům jako Vladimir Putin“ a že „podporuje mučení“. Kromě Bidena vystoupil i Barack Obama, kterého Clintonová přivítala s do široka rozpřaženou náručí a před tisícovkami delegátů se vřele objímali.

Show demokratů ve Philadelphii ve čtvrtek končí, Hillary Clintonová se chystá oficiálně převzít stranickou nominaci pro boj o Bílý dům. Vyzve republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

Zatímco Clintonová (ale také třeba její dcera Chelsea) se na projev chystá, vystoupení už mají za sebou i dosluhující americké špičky - Barack Obama a jeho viceprezident Joe Biden. Právě Biden vzbudil svou plamennou řečí rozruch.

Republikánský prezidentský kandidát Trump totiž podle Bidena ignoruje americké spojence, zatímco je vstřícný „k diktátorům jako Vladimir Putin“. Trump je proto prý příliš nebezpečný člověk, než aby mu byl svěřen prezidentský úřad.

„Žádný kandidát velké politické strany v dějinách tohoto státu toho nevěděl tak málo a nebyl tak málo připraven na řešení otázek národní bezpečnosti,“ míní také Biden. Trump podle viceprezidenta také podporuje mučení a prosazuje náboženskou nesnášenlivost, zrazuje americké hodnoty a ztěžuje snahu USA porazit Islámský stát. „Nemá ani ponětí o tom, co činí Ameriku velkou,“ kritizoval dál Biden rivala Clintonové.

Ve Philadelphii vystoupil i Bidenův možný nástupce, demokratický kandidát na viceprezidenta Tim Kaine. Velký aplaus však sklidil především americký prezident Barack Obama, kterého v úřadu může po listopadových volbách nahradit vůbec první žena-prezidentka v historii Spojených států. A Obama by nebyl proti.

Obama šil do Trumpa: Šíří zlobu a nenávist

Také Obama se přitom pustil do Donalda Trumpa. Kritizoval „hluboce pesimistickou vizi Ameriky“, která podle něj minulý týden vzešla z republikánské nominační konference. Trump ani jeho stoupenci nedokázali navrhnout žádné řešení naléhavých problémů, míní Obama. Místo toho šířili „zášť, obviňování, zlobu a nenávist,“ konstatoval.

„To není Amerika, jakou znám, ta je plná odvahy, optimismu a důvtipu,“ uvedl Obama, který prý zná spoustu podnikatelů, kteří dosáhli stejného úspěchu jako Trump, ale nezanechali za sebou soudní spory, nezaplacené zaměstnance ani davy lidí, kteří se cítí podvedeni.

„Zajímají-li se voliči o to, kdo ochrání je a jejich rodiny v nebezpečném světě, pak bude jejich volba jasná,“ podpořil Obama otevřeně Hillary Clintonovou.

Sjezd demokratů ve Philadelphii: Barack Obama a Hillary Clintonová Sjezd demokratů ve Philadelphii: Barack Obama a Hillary Clintonová | Reuters

Ve svém chvalozpěvu tím však Obama neskončil. Podle amerického prezidenta nikdo nikdy nebyl pro tuto funkci vhodnější než Clintonová. „Ani já sám, ani Bill,“ říkal Obama s narážkou na exprezidenta Billa Clintona, který se může dostat nezvykle do pozice „první dámy“.

Proslovu na sjezdu ve Philadelphii využil Obama ale také k tomu, aby obhajoval výsledky svých dvou prezidentských mandátů. Ekonomika země se podle něj vzpamatovala a světový řád obstál navzdory krizím. „Podle mnoha měřítek je naše země silnější a bohatší, než když jsme začínali,“ uvedl. Za úspěch označil dopadení Usámy bin Ládina, uzavření jaderné smlouvy s Íránem a „novou kapitolu“ po normalizaci vztahů s Kubou.

1pravda1 ( 28. července 2016 14:38 )

Když už USA neví kudy kam, tak straší Putinem jen aby tam dosadili tu bábu, co bude pokračovat v uzurpující politice Obamy. Copak ještě najdou na Trumpa? Ti se ho bojí jako čert kříže, že by mohl tu jejich válečnou politiku a zbrojení omezit. Clintonová byla u Obamy ministryní zahraničí a opravdu pro světový mír neudělala nic, souhlasila i s napadením Libye.

sepondt ( 28. července 2016 14:16 )

Vážení, v první řadě má Putin usměrnit na oko rozlobeného kámoše Erdogana. Včera pohrozil Evropě si výpustí 3 miliónů běženců. Celek je jejich dávný plán obsadit Evropu. V souvislosti s uprchlickou krizí se objevuje často otázka, proč syrští uprchlíci neutíkají do jiných muslimských zemí na Blízkém východě. Bohaté země Perského zálivu jim pomoci odmítají. Faktem zůstává, že pro Syřany se stalo skoro nemožným se do těchto zemí dostat. Z arabských zemí mohou volně cestovat jen do Alžírska,a Mauretánie, Súdánu a Jemenu. Bez víza mohou cestovat také do Íránu a hlavně do Turecka, které se tak pro ně stává branou do Evropy. Proč neemigrují do Ruska, do země, která je často zcela mylně pokládána za nějakou „hráz a oporu“ proti islámu, je to nebezpečný omyl! V Rusku je cca 23 milionu muslimů.

cestr ( 28. července 2016 13:31 )

Obyvatelé Ameriky, světadílu?

noram ( 28. července 2016 13:04 )

Putin je diktátor, OK. Ale co jsou pak Amíci?

cestr ( 28. července 2016 12:49 )

Dej to i pod Savarovou. Ty se dnes nadřeš. Podřežou tě náno.

Zobrazit celou diskusi