Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Německo se nepřestává bát: V Bavorsku explodoval kufr, na jihu policie zatýká

Autor: ČTK - 
27. července 2016
16:51

U azylového střediska v bavorském Zirndorfu nedaleko Norimberku ve středu explodoval kufr naložený spreji. Ohlásila to rozhlasová a televizní společnost Bayerischer Rundfunk (BR). Podle ministerstva vnitra nebyl nikdo zraněn. Policie hledá muže jižanského vzhledu a ženu. Německá policie zasahovala ve středu také nedaleko Stuttgartu na jihu země, kde zadržela 15letého chlapce. Při výslechu přiznal, že plánoval útok.

Svědci podle BR viděli, jak od místa exploze, které je asi 200 metrů od azylového zařízení, uteklo několik mužů. První informace se zmiňovala o arabsky vypadajících mužích. Přijímací středisko v Zirndorfu je nedaleko pobočky Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Podle ministerstva vnitra nebyl nikdo zraněn. Policie hledá muže jižanského vzhledu a ženu.

Mladík zadržen kvůli podezření z terorismu

Německá policie nedaleko Stuttgartu na jihu země zadržela 15letého chlapce, kterého podezřívá z přípravy útoku. Při výslechu se přiznal, že to kvůli osobním i školním problémům zvažoval, nakonec si to ale rozmyslel. Při domovní prohlídce bytu rodičů nalezli policisté velké množství nábojů malé ráže, nože, dýky a také chemikálie a návody k výrobě nálože či únikový plán jeho školy, napsala ve středu agentura DPA. Policie rovněž zjistila, že mladík byl přes internet v kontaktu se střelcem z Mnichova, který minulý týden v pátek zabil devět lidí.

Policie o chlapcově kontaktu na střelce dostala tip, byl s ním ve spojení na hráčském diskusním fóru k jisté akční hře. V noci na úterý pak mladíka v okrese Ludwigsburg severně od Stuttgartu zadržela. Nyní je na psychiatrické klinice.

Prokuratura již vyloučila, že by případ měl teroristické pozadí. Nyní je vyšetřován kvůli nedovolenému držení zbraní a výbušnin, vazba ho ale podle DPA zřejmě nečeká.

Podle vyšetřovatelů zamýšlel udeřit ve škole, kterou navštěvuje a kde prý čelil šikaně. Na internetu zveřejňoval fotografie a kresby, které ukazovaly na přípravu masakru. Rodiče byli podle DPA zaskočeni, že u nich policie nalezla munici a materiál k výrobě výbušnin.

Bezpečnostní situace v Německu je riziková

Bezpečnostní situace v Německu je napjatá, země totiž v uplynulém týdnu čelila několika útokům. V pondělí ve vlaku v Bavorsku napadl 17letý Afghánec cestující a pět jich zranil. Policie útočníka zastřelila. V pátek v Mnichově 18letý mladík íránského původu zastřelil devět lidí a několik dalších zranil, nakonec spáchal sebevraždu.

Další útok se odehrál v neděli v jihoněmeckém Reutlingenu, kde syrský žadatel o azyl zabil ženu a pět lidí zranil. O několik hodin později jiný Syřan, kterému Německu odmítlo udělit azyl a který se přihlásil k Islámskému státu, odpálil v bavorském Ansbachu nálož. Při explozi zahynul, několik lidí utrpělo zranění.

maledivy2016 ( 31. července 2016 20:13 )

KAŽDY MUSLIM je vzorek lidskeho odpadu,slizkeho uchylneho hnusu..Muslim!Arab!Islamista vyznávajíci Šariu,koran od uchyla Allaha a tep louše Mohameda,VŠICHNI JSOU OMYL PŘÍRODY!!!SMRT VŠEM!!!!A VŠEM KDO JE PODPORUJE

pekaaaros ( 27. července 2016 20:35 )

a nezůstane jen u sněmovny a politiky. houpat se bude i kavárna, někteří herci, novináři atd. teď je na to ještě brzo. ale do 50. let to přijde.

pekaaaros ( 27. července 2016 20:32 )

víte co je zajímavý? Všichni despotové a krutovládci v historii se báli slova lidu, tak zakázali svobodu slova a zavíralo a mučelo se za názor. Dneska je demokracie, může se říkat, co chce, je svoboda pohybu, všechno. Teoreticky by nebylo zas tak těžký rozpoutat revoluci. Ale hold lidi jsou nějak posr..nější a pohodlnější než byli. Pohodlí vede k pasivitě. Já myslím, že až to začne třískat dennodenně, až se přestane žít pohodlně i u nás, pak se někteří pánové ze sněmovny zhoupnou.

cqv1b ( 27. července 2016 20:22 )

strašné. už se to začíná rozjíždět. postupně se budou osmělovat další a další z těch kvant, co tam jen za poslední rok přišli

hejhej ( 27. července 2016 19:37 )

Je mi líto slušných němců, že mají v čele zrůdu Merkelovou, která plní příkazy Obamy na likvidaci Evropy muslimskými vrahy. Kolik ještě bude lidí zavražděno muslimy, než dojde na tu krávu Merkelovou.

Zobrazit celou diskusi