Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Českého turistu (†36) v Tatrách zasáhl blesk: Výboj ho zabil

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek  (Autor: profimedia.cz)
Autor: lm, ČTK - 
26. července 2016
17:32

Český turista (†36) z Kroměříže dnes zemřel po zásahu bleskem v Západních Tatrách na Slovensku. Přivolaní záchranáři už mu nedokázali pomoci.

 

Český turista dnes nepřežil zásah bleskem v Západních Tatrách na Slovensku. Informovala o tom horská služba, podle které 36letému muži z Kroměříže přivolaní záchranáři nedokázali pomoci.

K neštěstí došlo kolem poledne, kdy se pohořím prohnala silná bouře. Blesk zasáhl turistu přímo na hřebenu mezi horou Predný Salatín a Brestová u lyžařského střediska.

Český turista měl vážné poranění hlavy a upadl do bezvědomí. Jeho příbuzní a další turisté se snažili muže co nejrychleji dostat z hřebenu, pod kterým je našli přivolaní záchranáři. Do oblasti letěl také záchranářský vrtulník, který po zlepšení počasí vysadil u zraněného lékařku. Podle horské služby se ale ani po 45 minut trvající resuscitací nepodařilo muže zachránit.

V jiné části Západních Tater se do potíží dostala trojice českých turistů, kteří během bouře opustili hřeben a sestoupili do doliny, kde není turistická stezka. Podle horské služby postup v terénu byl nad jejich síly, jeden z turistů zkolaboval a byl krátce v bezvědomí, další dva si způsobili drobná poranění. Záchranářský vrtulník muže vyprostil z terénu a dopravil do podhůří. Po ošetření a zlepšení zdravotního stavu turisté na vlastní žádost odešli.

Bouřky zasáhly některé slovenské regiony i v uplynulých dnech. Slovenský hydrometeorologický ústav na dnešek nejprve vydal druhý stupeň varování před bouřkami pro většinu Slovenska, výstrahu později odvolal a ponechal nižší stupeň výstrahy na středu. Na riziko bouřek v horských oblastech upozornila na svém webu i slovenská horská služba.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi