Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozštěpí brexit Británii? Skotové opět hrozí odtržením

Autor: mb - 
26. července 2016
19:50

Šéfka Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeon (46) vyslala jasný vzkaz Londýnu. Pokud nebudou zájmy Skotska respektovány, politička nevylučuje referendum o nezávislosti. I když Britové v červnovém referendu hlasovali pro odchod z Evropské unie, Skotové volili značně proevropsky – 62 procent obyvatel Skotska hlasovalo pro setrvání v elitním společenství evropských zemí.

„Je dost možné, že nejlepší možnost, která nám (Skotsku) zajistí stabilitu a maximální kontrolu nad vlastním osudem, je nezávislost,“ vyslala varovný vzkaz Londýnu skotská politička.

Není to poprvé, co se po Brexitu ozývají hlasy po nezávislosti Skotska, přestože v zemi proběhlo referendum o nezávislosti teprve v roce 2014. Tehdy se voliči rozhodli pro setrvání ve Spojeném království.

Odchod Británie z EU ovšem situace změnil, Skotové se obávají, že pokud Londýn nevyjedná přijatelnou dohodu pro obě strany, obyvatelé Skotska přijdou o výhody vyplývající z členství v Evropské unii.

Vítězství odpůrců setrvání v EU šokovalo nejen Evropu, ale i značnou část britské populace.

Samotná Nicola Sturgeon obvinila z výsledku referenda konzervativní vládu, která svým antisociálním programem dala „munici“ populistům. „Hodně viny na tom, co se stalo 23. června, nese britská vláda a její ideologická obsese s úsporami. Rozhodla, že obyčejní lidé zaplatí za krach finančních trhů, který nezpůsobili. K rozhodnutí (odejít z EU) také přispěl cynický mýtus o tom, že škrty ve veřejném sektoru jsou chybou imigrantů a ne důsledkem plánované politiky,“ prohlásila Nicola Sturgeon.  

VŠE O BREXITU ČTĚTE ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nezadat1 ( 26. července 2016 20:47 )

Nerozštěpí,skotové jsou hladní a už teď pár týdnů po referendu nebývale roste ekonomika ve Velké Británii a nedochází na černý prognózy debillů z Bruselu,ale přesně na opak.

Zobrazit celou diskusi