Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nový Zéland chrání své ptáky: Vláda se rozhodla vyhladit všechny krysy

Autor: ČTK, mb - 
26. července 2016
17:16

Nový Zéland chce ochránit své ptáky, a vláda se proto rozhodla, že do roku 2050 vyhubí nepůvodní faunu v zemi. Týká se to krys, ale také například lasiček a vačice opossum, což jsou druhy, které ročně zabíjí miliony ptáků. Pokud se to Novému Zélandu povede, stane se prvním státem na světě, který kompletně vyhubí krysy na svém území.

Nepůvodní zvířecí druhy ohrožují podle vlády na ostrově původní faunu. Ročně podle údajů vlády zabijí asi 25 milionů zástupců místního ptactva. Vačice může přenášet také tuberkulózu a nakazit pak například krávy a vysokou zvěř.

Právě zmínění ptáci nemají žádný obranný mechanismus proti lasičkám, krysám a vačicím, protože se tisíce let vyvíjeli v určité ostrovní izolaci bez kontaktu s dravci. K nejznámějším novozélandským ptákům patří až 60 centimetrů vysoký kivi, jehož zvláštností je, že nemůže létat.

„Dříve byli největší hrozbou pro naše divoká zvířata pytláci a kácení lesů, ale dnes jsou to do země zavlečení dravci,“ uvedl předseda novozélandské vlády John Key.

Novozélandská vláda chce do vyhubení nepůvodních druhů v zemi investovat 28 milionů novozélandských dolarů (více než 486 milionů korun) a doufá, že se jí podaří získat další peníze také od soukromých firem. Jak chtějí proti krysám, lasičkám a dalším postupovat, nebylo ještě rozhodnuto.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi