Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Zneužíváte Rusko“. Kreml odmítl, že je za únikem konspirace u Clintonové

Autor: ČTK, Mii - 
26. července 2016
14:30

Rusko se nechce účastnit americké předvolební kampaně. Ke skandálu kolem úniku obsahu elektronické pošty mezi členy americké Demokratické strany to v úterý řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Obsah e-mailů byl zveřejněn těsně před nominačním sjezdem Demokratické strany, přestože o útoku na své servery a jeho možném napojení na Rusko strana informovala už v dubnu. Načasování podle demokratů svědčí o záměru Moskvy ovlivnit výsledek voleb v USA.

„Jsme svědky posedlosti zneužít Rusko ve volební kampani v USA. Rodina jednoho z kandidátů ty absurdní informace okamžitě dementovala,“ sdělil Peskov před novináři s odkazem na syna kandidáta republikánů Donalda Trumpa.

„Včera (v pondělí) se objevily informace, podle nichž byl Trumpův poradce Carter Page v Moskvě a sešel se se (šéfem prezidentské kanceláře) Sergejem Ivanovem. Rusko je bohužel zneužito ve volební kampani. Není to žádná novinka, používá se tu starý trik. Není to dobré pro bilaterální vztahy, ale chápeme, že je třeba toto špatné období překonat,“ řekl Peskov.

Agentura Interfax informuje, že Ivanov nebude informaci o schůzce s Trumpovým poradcem komentovat. 

E-maily byly zveřejněny v pátek, tři dny před zahájením nominačního sjezdu. Celkem jich bylo 20 000 a jednalo se o zprávy, které si vyměnili mezi lednem 2015 a letošním květnem členové strany. Vyplývá z nich, že vedení dávalo v primárních volbách přednost Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem. Ten nakonec z boje musel odstoupit. 

Tým Clintonové na únik reagoval obviněním, že cílem je podpořit v americké kampani Trumpa, kritického k NATO. O konečné nominaci Clintonové se rozhodne v úterý. Zda k tomu dojde aklamací, tedy vyjádřením obecného souhlasu, nebo jmenovitým hlasováním, není jisté.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarda304 ( 26. července 2016 15:36 )

kdejaký gauner hlavně zkoumá, "kdo ho práskl" . To je pro gaunery horší nežli to co sami provedli. A stejně je to se zkorumpovanou lhářkou Killary.

Zobrazit celou diskusi