Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Baťůžkářům asi zatrhnou Oktoberfest. Německé útoky ovlivní i pivní slavnosti

Autor: simao - 
26. července 2016
13:45

Pořadatelé legendárních pivních slavností Oktoberfest se chystají zpřísnit pravidla kvůli teroru v Mnichově, ale i odpálenému Syřanovi na festivalu v bavorském Ansbachu. Vůbec prvně na slavnosti patrně nepustí lidi s batohy. Záměr obhajuje mnichovský starosta Dieter Reiter, právě v ruksaku nesl bombu 27letý atentátník, který zabil sám sebe, zranil však 12 lidí. Jenže Reiterův nápad u řady Němců naráží.

Ženy v bavorských krojích s vypasovanými dekolty, tupláky zlatavého moku všude, kam se podíváte. Slavný Oktoberfest se blíží, pivní oslavy mají v Mnichově propuknout už 17. září. Organizátoři však k tento termín vyhlíží s obavami – především ve světle posledních incidentů z Německa.

„Myslím, že bychom měli zintenzivnit kontroly tašek. Možná bychom měli batohy úplně zakázat,“ uvedl mnichovský starosta Dieter Reiter (SPD) pro Bayrischer Rundfunk. Jeho slova nezůstala bez povšimnutí a oblétla velká německá média. Ale i diskuse na sociálních sítích.

Ke stejnému opatření - zákazu batohů - přitom již přistoupil Wacken Open Air, největší metalový festival v Evropě, který začátkem srpna proběhne v německém Wackenu.

Die Spiegel upozorňuje na to, že starosta chce zpřísnit bezpečnostní opatření i kvůli munici v batohu, jejž nesl mnichovský atentátník David S. (†18), který zabil devět lidí. Němce zneklidnil i atentát na festivalu v Ansbachu, kam 27letý mladík přinesl v batohu rovnou výbušninu. Vyhodil se do povětří a také k jeho činu se již přihlásil Islámský stát.

Die Spiegel také dodává, že v posledních dvou týdnech Oktoberfestu, který bude probíhat až do 3. října, se očekává na šest milionů návštěvníků. Starosta Reiter přitom věří, že lidé budou mít pro zpřísněná opatření – důkladnější bezpečnostní kontroly či rovnou zákaz ruksaků – pochopení.

Němci na sociálních sítích: Batoh nosí i manžel Merkelové

Na sociálních sítích však vyvolal záměr zákazu pro „baťůžkáře“ mezi německými diskutujícími řadu vášnivých reakcí. Na Twitteru se objevily připomínky s hashtagem #rucksackverbot, co dalšího by se mělo na Oktoberfestu zakázat. „Zákaz alkoholu pro neandrtálce by byl lepší,“ reagoval uživatel Ode Golth. Často se objevují však i poznámky, že samotné batohy lidi nezabíjí.

Voda na mlýn přitekla i odpůrcům uprchlíků. Objevily se třeba narážky typu, že batoh nosí i manžel německé kancléřky Angely Merkelové. Což tedy má být s ohledem na údajnou nebezpečnost ruksaků důkazem pro spoluvinu samotné kancléřky na současném stavu německého znepokojení. „Efektivnější by pravděpodobně bylo nepustit žádné uprchlíky nebo jiné Araby na Oktoberfest,“ reagoval další z odpůrců migrantů.

Právě migrační krize je přitom podle Němců nejzávažnějším problémem země. Jak příchod stovek tisíc uprchlíků, tak jejich integrace, uvádí aktuální průzkum společnosti GfK, podle kterého 83 procent dotázaných uvedlo, že jim migrační krize se svými důsledky dělá starosti. Výsledky zveřejnil Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Každý sedmý člověk, který si dělá kvůli migrační krizi starosti, chce tento problém řešit prostřednictvím pozitivní integrace (uprchlíků). A každý pátý se vyslovuje pro to, aby imigrace pokračovala,“ uvedl Raimund Wildner, autor průzkumu, který však proběhl ještě před útoky v Ansbachu či Reutlingenu, kde 21letý imigrant zabil nožem svou partnerku a zranil dalších pět lidí.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarda304 ( 26. července 2016 15:40 )

vždycky jsem si raději dal pivo v naší hospodě, kde stále můžu přijít třebas i s kufrem

y1xcvbnm ( 26. července 2016 14:33 )

 ať zatrhnou, ožírat se nemusejí

aaobcanka ( 26. července 2016 14:11 )

Jsme proti muslimům, migrantům, ale v ČR žije velice slušná skupina Iráčanů a za partnerky mají často Češky ! Jsou jako my, Češi. Studovali jsme před cca 30 lety s některými z nich na různých VŠ. Přijeli do ČR mnozí už tehdy ze Západu, např. z Anglie, Německa. Tak je fakt nechejte být. Ptejte se každého, koho chcete napadnout (jinak už se to snad napsat nedá - pro bezdůvodné agresory), zda žijí v ČR. Díky za - před cca 30 lety - integrované Iráčany, kteří se vzdali své vlasti a založili v ČR své nové rodiny ! Irák : 33 mil. obyvatel a je cca 6 x větší než ČR.

pinia ( 26. července 2016 14:09 )

Posílejte Orbánovo video i za hranice. Vydržte do konce, od cca 7. minuty je to lepší a lepší. Konečně to někdo vpálil EU natvrdo. Nejbojovnější z V4 jsou Maďaři a Poláci. Škoda, že nás aspoň takto "tvrdě" nevedou náš Bohouš (Sobotka) a slovenský Robertek (Fico) : https://www.youtube.com/watch?v=cQf9U4TQa4c Hledá se český a slovenský Orbán !

Zobrazit celou diskusi