Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svázaný polonahý chlapec s kápí i slzný plyn. Mučení mladistvých děsí Austrálii

Autor: ČTK, mb - 
26. července 2016
12:20

Australský premiér Malcolm Turnbull (61) v úterý nařídil prošetřit zacházení s nezletilými v nápravných zařízeních. Stalo se tak poté, co televize ABC odvysílala video, na němž dozorci zasahují proti zadržovaným mladíkům slzným plynem a připoutávají polonahého chlapce v kápi přetažené přes hlavu k židli. Šokující záběry připomínají mučení vězňů z Abu Ghraib v Iráku.

Týrání mladistvých bylo natočeno na bezpečnostní kameru převážně v jednom ze zadržovacích zařízení v oblasti australského Severního území. Většina (94 procent) zadržovaných v místních ústavech pro nezletilé pochází z řad Austrálců, tedy původních obyvatel tohoto kontinentu.

Právník zastupující dva z hochů řekl, že všech šest týraných patří k domorodému obyvatelstvu. Obhájce již zažaloval stát.

Televize záznam odvysílala v pondělí večer. Kromě zmíněných případů jsou na něm dozorci zachyceni, jak rovněž nutí nezletilé svléknout se donaha, posmívají se jim, jednoho z chlapců nesou za krk a surově ho hodí na matraci do cely a další hochy drží dlouhodobě na samotce.

„Jako všichni Australané jsem byl hluboce šokován a zděšen záběry zneužívání dětí,“ prohlásil premiér Turnbull.

Záběry z bezpečnostní kamery pocházejí z let 2010 až 2014 z nápravného zařízeni Don Dale ve městě Darwin. Pouze dva z dozorců, kteří jsou na nahrávce vidět, jsou prý v nápravném zařízení pro mladistvé stále zaměstnáni.

Šéf vlády Severního území Adam Giles okamžitě odvolal z funkce ministra pověřeného dohledem nad nápravnými zařízeními, někteří původní obyvatelé volají ale také po Gilesově rezignaci. Na protest proti zneužívání mladistvých zadržovaných vyšli do ulic obyvatelé Alice Springs. Jeden z Austrálců si nasadil na hlavu kápi s nápisem „Vyhoďte Gilese“.

„Přehnané používání síly, izolace a spoutávání dětí jsou barbarské a nehumánní,“ uvedla Elaine Pearsonová, šéfka australské pobočky mezinárodní organizace Human Rights Watch.

„Poukazovali jsme na věznění původních obyvatel, především pak mladistvých, už řadu let a vydali jsme spoustu zpráv upozorňujících na otřesné podmínky, v jakých jsou zadržováni,“ řekla předsedkyně australské komise pro lidská práva Gillian Triggsová. Podobně se vyjádřili i zástupci organizace Amnesty International, podle nichž úřady nad takovým jednáním dozorců přivíraly oči. Představitelé místních úřadů i vlády v Canbeře ale tvrdí, že o ničem podobném nevěděli.

Austrálci představují asi tři procenta obyvatel Austrálie, ale tvoří 27 procent vězňů.

jansochor ( 26. července 2016 16:31 )

Trestání delikventů musí být tvrdé, jinak potrestání nemá smysl a delikventům je pouze pro legraci.

Zobrazit celou diskusi