Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Clintonová je blíž boji o Bílý dům. Rusové ale asi obnažili její spiknutí

Autor: ČTK, mb - 
26. července 2016
08:25

Nominaci bývalé první dámy Hillary Clintonové (68) do boje o Bílý dům má potvrdit čtyřdenní sjezd americké Demokratické strany, který v pondělí odstartoval ve filadelfské kongresové hale. Úvod konference demokratů poznamenala aféra kolem zveřejněných e-mailů stranického vedení. Clintonová má v listopadových volbách změřit síly s republikánským soupeřem Donaldem Trumpem (70), který získal nominaci své strany minulý týden v Clevelandu.

Z e-mailů vyplývá, že se volební tým Clintonové během kampaně spikl proti jejímu kandidátovi Berniemu Sandersovi (74). Ten nakonec z boje musel odstoupit, protože Clintonová získala náskok hlavně díky podpoře tzv. superdelegátů.

Sanders ovšem následně kandidaturu Clintonové proti Trumpovi opakovaně podpořil a vyzval stoupence demokratů k jednotě. Radikální stoupenci vermontského senátora ale nehodlají Clintonové nic odpustit a stále zvažují, jak její nominaci na poslední chvíli zvrátit.

Nervozitu zvyšuje tvrzení demokratů, že za zveřejněním důvěrných e-mailů stojí Rusko. O útoku na stranické servery informovala Demokratická strana už v dubnu a najatá soukromá bezpečnostní agentura prý tehdy objevila v akci hackerů jasnou ruskou stopu. Skutečnost, že data byla zveřejněna až po třech měsících těsně před nominačním sjezdem demokratů, podle stranických expertů potvrzuje záměr Moskvy ovlivnit americké volby.

Demokraté čelí hrozbě rozkolu

Obsah e-mailů tvrdě kritizují Sandersovi stoupenci a strana, jejíž vedení se za skandál „hluboce omluvilo“, podle komentátorů čelí hrozbě rozkolu. Skupina asi pěti set demonstrantů se shromáždila před filadelfskou radnicí, odkud se pod hesly „Nominujte Sanderse, nebo v listopadu prohrajete!“ přesunula ke sjezdové hale. Policie se snažila udržet demonstranty na chodnících, aby neblokovali dopravu v centru. Podle CNN jsou protesty silnější, než byly demonstrace během republikánského nominačního sjezdu v Clevelandu.

O nominaci Clintonové se bude rozhodovat v úterý, druhý den sjezdu. Zatím není zřejmé, zda k tomu dojde aklamací, tedy vyjádřením obecného souhlasu, nebo jmenovitým hlasováním. V prvním případě by Sanders musel zbavit své delegáty povinnosti hlasovat podle výsledku primárek.

ivoadler ( 26. července 2016 18:48 )

Hele přestaň se za mně vydávat. Co ten nesrozumitelný začátek?

sepondt ( 26. července 2016 11:58 )

Trump zaručuje zlo. Jeho zbrklost, sebestředný blb. Hillarka....... ani tu nemusím, menší zlo, snad.

minerva ( 26. července 2016 11:39 )

V jakém snu žiješ , jen si na Blesku ulev, Turek ti to stejně sečte toho má puťka na špagátě

minerva ( 26. července 2016 11:36 )

Repo, kde nejsou v politice loutky? I v diktatuře, hlavně tam. Stačí sledovat dnešního turka , to odskáčeme.

minerva ( 26. července 2016 11:33 )

V USA mají taky kandidáty jen v důchodovém věku, oba 68,70 let , jako u nás.

Zobrazit celou diskusi