Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž s nožem zavraždil 19 lidí, chtěl prý zbavit svět postižených

Autor: ČTK, sou - 
26. července 2016
06:44

Devatenáct osob přišlo o život při útoku muže ozbrojeného nožem v zařízení pro osoby se zdravotním postižením jihozápadně od japonského Tokia. Dalších 25 osob bylo zraněno, z toho 20 vážně. Uvedli to zástupci hasičského sboru města Sagamihara, kde se útok uskutečnil. Útočníkem je podle policie bývalý zaměstnanec zařízení.

Podle místních médií personál zařízení ve městě Sagamihara zavolal na policii o půl třetí ráno místního času a oznámil, že v objektu se pohybuje muž vyzbrojený nožem. Muž se policii později sám vzdal. Podle některých zdrojů přišel na policii a oznámil: „Udělal jsem to“. List Asahi Šimbun uvedl, že podezřelý říkal, že chce zbavit svět postižených.

Zatčeným je 26letý bývalý zaměstnanec zařízení. Motiv činu policie stále prošetřuje. V zařízení bylo v době činu asi 160 obyvatel. 

Podobné útoky jsou v Japonsku vzácné. Podle počtu mrtvých bude zřejmě útok jedním z nejhorších v zemi za několik let, podle BBC dokonce od konce druhé světové války. V roce 2001 ubodal ve stejný den, jako byl dnešní útok, bývalý vrátný ve škole osm dětí. Muž trpěl duševní poruchou, napsaly agentury AP a Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi