Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

K explozi v Bavorsku se přihlásil Islámský stát. Bomba vybuchla na festivalu

Autor: ČTK, sou - 
25. července 2016
16:45

Domnělý útočník, který v neděli večer v bavorském Ansbachu způsobil explozi a zranil desítku lidí, byl odmítnutý žadatel o azyl ze Sýrie. Sám při útoku zahynul. Informoval o tom na tiskové konferenci bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Potvrdil také informace policie, že několik lidí bylo zraněno těžce. V mobilu útočníka se našlo video, kde slibuje odplatu za zabíjení muslimů. K akci se přihlásil Islámský stát.

Podle Herrmanna (CSU) sedmadvacetiletý muž přišel do Německa ze Sýrie před dvěma lety a požádal o azyl. Žádost mu ale byla před rokem zamítnuta. Důvod zamítnutí Herrmann zatím neví, ale v následujících dnech ho úřad pro migraci objasní. 

Je prý také potřeba přijmout přísná protiopatření. „Musím vidět, že kromě mnoha uprchlíků se špatnými osudy, přicházejí do naší země i lidé, kteří představují opravdové nebezpečí pro bezpečnost lidí v naší zemi,“ řekl bavorský ministr vnitra v pondělí agentuře DPA. „To nemůžeme akceptovat,“ dodal Herrmann. 

Útočník měl ke svému činu islamistický motiv. Uvedl to Hermann podle něhož policisté našli v mobilu atentátníka video, na němž muž slibuje odplatu za zabíjení muslimů. Podle policie byla také v počítači atentátníka, který při nedělním útoku sám zemřel a zranil 12 lidí, nalezena videa oslavující násilnosti páchané teroristickou skupinou Islámský stát (IS) a v ubytovně, kde žil, se našel další nebezpečný materiál.

Podle Herrmanna natočil útočník na vlastní mobil poselství, v němž arabsky ohlašuje "akt pomsty" vůči Němcům, kteří podle něj zabíjejí muslimy. Tvrdí také, že jedná ve jménu Alláha. V nahrávce se podle ministra zmínil i o vůdci IS abú Bakru Bagdádím.

V ubytovně, kde útočník žil, se našel kanistr s naftou, kyselina solná, ředidlo, pájka, dráty, baterie a křesadlo, což podle policie mohlo posloužit jako materiál pro sestrojení další výbušniny. Policie ubytovnu evakuovala.

Uprchlík se snažil dostat na hudební festival 

Bavorský ministr vnitra též uvedl, že není jasné, zda muž chtěl spáchat jen sebevraždu nebo zabít ostatní lidi. V minulosti byl prý léčen na psychiatrické klinice, dvakrát se již o sebevraždu pokusil.

Muž se snažil dostat na hudební festival, který se konal od pátku ve městě Ansbach, které leží asi 40 kilometrů od Norimberka. Dovnitř se mu nepodařilo dostat. Kolem desáté hodiny večer pak nedaleko vchodu v historickém centru města odpálil výbušninu, kterou měl podle místních médií v batohu. 

Podle policejního prezidenta Romana Fertingera bude nyní policie několik dní prohledávat místo činu, aby našla případné úlomky, které mohl pachatel do výbušného zařízení přidat. To by pak jasně ukazovalo na úmysl zabít co nejvíce lidí. Police také našla u pachatele mobilní telefon, který bude nyní součástí vyšetřování, uvedl Fertinger na tiskové konferenci.

Za devět let nezažil Hermann takový týden 

Bavorský ministr vnitra také v pondělí agentuře DPA řekl, že za téměř devět let co je ve funkci, nezažil takový týden. Připomněl minulé pondělí, kdy napadl sedmnáctiletý žadatel o azyl z Afghánistánu ve vlaku nedaleko Würzburgu sekerou a nožem cestující a čtyři zranil. V pátek v Mnichově osmnáctiletý útočník německo-íránského původu u nákupního centra zastřelil devět lidí a pak sebe, dalších pětatřicet zranil. 

V neděli se kromě útoku v Ansbachu stalo neštěstí také v sousedním Bádensku-Württembersku, kde v Reutlingenu syrský žadatel o azyl na autobusovém nádraží zabil mačetou ženu a další dvě osoby zranil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

noram ( 25. července 2016 19:44 )

Nepíši o Chovancovi, ale o Merkelové, ta nám tady říká, že máme oporu v policii.

hanka666 ( 25. července 2016 17:49 )

Němci - s velkým rozběhem a š.p.i.č.a.t.o.u botou to vykopejte za moře.

nilud ( 25. července 2016 16:59 )

Td se může Merkelová chytit za ten svůj napuchlej rypák,má co chtěla.

gabreta ( 25. července 2016 16:41 )

Jasně. To, co se odehrává v EU, je jejich způsob myšlení, žití a kultura. Tak že by je Němci měli začít líp chápat a být k nim tolerantnější a vstřícnější. Tak to vysvětlovali a radili z "Amnesty International" nám, když se řešily problémy s hnědočechama! Tak jsem zvědav, co na dění ve Francii a Německu, teď chytrá a přemoudřelá "Amnesty International" říká a co poradí!!

jiznicechy ( 25. července 2016 16:17 )

Aktualne.cz nyní píše, že v jeho mobilu se našlo video, kde hrozil útokem a hlásil se k IS - vždyť nám tvrdí, že jsou to frustrovaní, psychicky vyšinutí a na psychiatriích se léčící jedinci, s terorismem není žádná spojitost, ne ne ne! Pravděpodobně je majoritní většina přijala s málo otevřenou náručí a najednou IS? Kdopak by to byl řekl - vždyť to jsou jen takové multikulti strkanice, je jejich kulturní zvyklost chodit s mačetama, bombama atd. - to musíme respektovat.

Zobrazit celou diskusi