Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvrácená egyptská svatba: Nevěstě je 10 let a ženichovi 12!

Autor: msy, ČTK - 
24. července 2016
21:55

V egyptské provincii Dakahlíja slavili svatbu páru, který obyvatelé tamní vesnice označili za nejmladší na světě. Desetiletá nevěsta si totiž brala dvanáctiletého chlapce, podle úřadů je ale takový sňatek nelegální a děti z něj vzešlé nebudou uznány jako manželské.

Místní obyvatelé se veselí, úřady se děsí. Podle nich je sňatek nelegální a rozhodně nebude doopravdy uznán. Nevěsta Nancy chodí ještě na základní školu. Její nový manžel Fáris Saíd si užívá prestiže školy soukromé, popsal situaci deník Masrí al-Jaum.

I přes nechuť úřadů se ale svatba konala ve velkém stylu. Vesnice Maasara praskala ve švech, hrála kapela a na oslavě se svíjely břišní tanečnice. Otec chlapce na to řekl: „Vždy jsem toužil vidět ho ženatého a radovat se z vnuků, které mi dá.“

Rodiny obou dětí podepsaly neoficiální dohodu o sňatku, při kterém měla nevěsta nikoli bílé, ale růžové šaty, aby se prý rodiny vyhnuly kritice úřadů. Ve vesnici jsou často sezdávány děti, ale zatím nikdy nešlo o osoby takto nízkého věku.

V rámci místních tradic nejde o nic neobvyklého. Takhle nízký věk páru, ale nikdo nepamatuje! Uzavřít sňatek mohou dle zákona osoby starší 18 let. Podle dětského fondu OSN (UNICEF) ale minimálně 17% egyptských nevěst zákon nedodržuje.

Místní právník Mahmúd Šabana se tvrdě na úřady tvrdě osočil. Prý by měli podobným věcem zabránit! Tradice je ale silná a nelze ji jen tak vymýtit. Rodiny často obřady vydávají za takzvaná „zasnoubení“, ale realita je jiná.

V roce 2008 byl v Egyptě přijat dodatek zákona týkajícího se dětí. Sezdávání lidí v dětském věku je v něm zakázáno, avšak není kvalifikováno jako trestný čin. Vzhledem k vysoké porodnosti a nárůstu počtu obyvatel si vláda před třemi lety stanovila cíl snížit o polovinu počet dívek, jež uzavírají manželství v dětském věku.

Video  Svatby dětí jsou problém i jinde: Otec provdal pětiletou dceru za 11letého chlapce.  - Youtube
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 25. července 2016 08:18 )

No a co,jejich tradice je silná,tchán se vyspí s nevěstou,tchýně se ženichem a bude klid.

stacho ( 25. července 2016 07:37 )

Na téhle straně světa vládne ještě ranní středověk..

maledivy2016 ( 25. července 2016 05:54 )

Muslimský prasata!

hejhej ( 24. července 2016 23:06 )

V Turecku je všechno zvrácené.

noacojezase ( 24. července 2016 22:46 )

To je postřeh!

Zobrazit celou diskusi