Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muslima vyhodili z práce, protože kolegyním nepodal ruku: Teď se soudí s městem

Švédský muslim si s kolegyněmi nechtěl třást rukou, a tak ho propustili ze zaměstnání.
Švédský muslim si s kolegyněmi nechtěl třást rukou, a tak ho propustili ze zaměstnání.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
23. července 2016
09:42

Jistý muslim zažaloval jihošvédské město Helsingborg za to, že ho propustili ze zaměstnání kvůli náboženství. Muž totiž odmítal podávat při pozdravu ruku ženským kolegyním, což zaměstnavatel vyhodnotil jako diskriminační, proto se s pracovníkem rozloučil. Informoval o tom portál The Local.

„Jsme pro rozmanitost. Lidé mohou věřit v cokoli, ale to neznamená, že budou diskriminovat. Stavíme se za hodnoty rovnosti,“ uvedla radní Maria Winbergová. Na adresu muslima řekla, že se jeho kolegyně cítily diskriminovány. Jeho někdejšího šéfa pak ocenila za to, že našel odvahu, aby se postavil za princip rovnosti.

Muž, jehož jméno a ani povaha bývalého zaměstnání zveřejněny nebyly, se proti propuštění ohradil. „Jsem praktikující a zbožný muslim a chci následovat své náboženství. Nejsou to jen muži, kdo nechce ženám podat ruku, jsou zde také ženy, které si nechtějí potřást pravicí s muži,“ řekl propuštěný v rozhovoru s televizí SVT.

Ve Švédsku je to již několikátý případ, kdy muslim kvůli víře odmítl podat ruku ženám. V červnu řešila policie takovou záležitost i ve vlastních řadách. Jistý pasový inspektor, který policii vypomáhal jako civilní pracovník s pohraničními kontrolami, se z náboženských důvodů nechtěl při pozdravu dotýkat kolegyň a místo toho přikládal ruku k srdci. Několik policistek to považovalo za urážku, proto podalo stížnost.

O několik týdnů pak rezignoval ambiciózní třicetiletý politik strany Zelených Yasri Khan, který byl kritizován, že odmítl potřást rukou novinářce. Khan, označovaný za vycházející hvězdu strany, svůj postoj zdůvodnil tím, že podle islámu je to příliš intimní gesto. Napomenutí se dočkal od samotného premiéra Stefana Löfvena, který zdůraznil, že ve Švédsku se podává ruka ženám i mužům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Wajet ( 23. července 2016 18:54 )

Co nás čeká? Zde je odpověď. https://www.youtube.com/watch?v=nIP9GRRiVw8&feature=youtu.be

tuba24 ( 23. července 2016 13:36 )

praktikovat islam moze ist do moslimskej krajiny. Tam sa kludne moze opasat C4kou a odpalit niekde v pusti. Kym je ale v krestanskej Europe, tak bude dodrziavat europske pravidla a zakony. Ked sa mu nepaci, moze slobodne zdvihnut tu svoju moslimsku rit a odist.

hanka666 ( 23. července 2016 12:34 )

Naše země, naše pravidla. Takže pokud nepodá ruku ženě apod. tak at táhnou odkud přišli.

lynx ( 23. července 2016 11:54 )

No a nebylo by lepší, uříznout mu hlavu? Takovému argumentu by rozuměl mnohem lépe, než nějakým povídačkám o diskriminaci.

Wajet ( 23. července 2016 11:10 )

Někdo rozkopne dveře vašeho bytu a vtrhne dovnitř. Nezván a nevítán.Vyžere ledničku, osahá vaši ženu a zabere obývák. Zavolaní policisté vám sdělí, že se nic neděje a označí vás za netolerantního xenofoba. Opravdu to zní absurdně a nebo je to realita?

Zobrazit celou diskusi