Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenechte se šmírovat přes mobil: Snowden vymyslel ochranu proti sledování

Autor: mb - 
24. července 2016
21:35

Bojíte se, že vás někdo šmíruje přes mobilní telefon? Edward Snowden (33), bojovník za svobodu slova, možná vymyslel řešení. Unikátní obal na telefon vás upozorní, když se někdo bude snažit využít wifi, bluetooth nebo internetové spojení pro přenášení dat bez vašeho vědomí. Vynález má pomoci jak obyčejným lidem, tak i novinářům, které má ochránit před nechtěným slíděním ze strany vlád či korporací.

„Pokud máte v kapse zapnutý mobil, je možné vás sledovat a vytvořit mapu vašeho pohybu. Vaše zařízení neustále vysílá signály, které jsou unikátní pro váš telefon a identifikují vás. A sledováni můžete být nejen telekomunikační společností, ale daleko nebezpečnějšími, jinými společnostmi,“ prohlásil Edward Snowden z Ruska, kde nalezl politický azyl poté, co světu prozradil, že americké tajné služby sledují plošně občany nejen USA, ale i dalších států, včetně České republiky.

Jelikož Snowdenovi hrozí v USA zatčení, konference Zakázaný výzkum, která se konala v Massachusetts, se zúčastnil přes videokonferenci.

Edward Snowden spolu s kolegou Andrew Huangem proto vymysleli speciální kryt na telefon, který zabrání nechtěnému sledování. Kdykoliv se někdo pokusí vysílat data z telefonu bez vašeho svolení, zařízení vás upozorní. Obal je nadesignován tak, že též zakrývá mobilní fotoaparát, takže i když někdo fotoaparát aktivuje bez vašeho vědomí, nebude vás moci pozorovat.

Edward Snowden měl při vymýšlení ochrany na mysli především novináře, ale dostupný by měl být výrobek pro všechny. „Novináři jsou často cílem (sledování)…Technologie nás zrazuje, nejen jako jednotlivce, ale jako skupiny lidí. Zvlášť ohroženi jsou ti, kteří riskují kvůli veřejnému zájmu,“ prohlásil Američan Edward Snowden, který se stal globálním symbolem v boji za transparenci, svobodu slova a ochranu soukromí.

Vynález je ovšem zatím pouze v prvotní fázi vývoje, koupit se zatím nedá. „Během následujících let chceme vytvořit prototyp a prověřit schopnosti zařízení. Jelikož je projekt financován dobrovolníky, postup záleží na tom, kolik dostaneme financí,“ vysvětluje Snowden. Kdy se tak dočkáme prvního obalu na mobil, který nás ochrání před slíděním zvídavých očí, zůstává nejasné.

st.rec ( 25. července 2016 08:14 )

Teprve vymýšlí jak ti vymazat de.bilní nápady z hlavy

st.rec ( 25. července 2016 08:11 )

Taky bys mohl vědět že to nestačí.

tgbg ( 25. července 2016 08:03 )

Co ještě vymyslel tento ruský agent v Putlerových službách.

Zobrazit celou diskusi