Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Snížím daně a zastavím IS. Trump oficiálně kandiduje na prezidenta USA

Autor: ČTK - 
22. července 2016
06:55

Realitní magnát a miliardář Donald Trump v pátek na sjezdu v Clevelandu oficiálně přijal republikánskou nominaci na prezidenta USA. Ve více než hodinu dlouhém projevu se označil za kandidáta „práva a pořádku“. Američanům slíbil návrat k bezpečnosti, prosperitě a míru. Kromě otázky bezpečnosti se v projevu věnoval hlavně hospodářství, imigraci a zahraniční politice. Kritiku směřoval nejen na svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou, ale i na současného prezidenta Baracka Obamu.

Spojené státy se opět stanou zemí práva a pořádku, řekl na počátku svého proslovu Trump. Vlna zločinu a násilí, která podle něj zachvátila v poslední době USA, brzy skončí. Ze zodpovědnosti za rasové rozdělení americké společnosti obvinil prezidenta Obamu.

„Amerikanismus, nikoli globalismus, bude naším krédem,“ uvedl republikánský kandidát na prezidenta USA. Pokud se stane hlavou státu, bude podle něj Amerika opět na prvním místě. „Musíme ukázat celému světu, že Amerika je zpět,“ dodal.

Svět je mnohem méně stabilní kvůli tomu, že se Obama rozhodl svěřit Clintonové americkou zahraniční politiku, uvedl rovněž Trump. Před jejím nástupem do funkce ministryně zahraničí podle něj „Libye spolupracovala, Egypt byl pokojný, Irák zažíval úbytek násilí, Írán škrtily sankce, Sýrie byla pod kontrolou“.

Zastavení imigrační politiky i terorismu

Odkazem působení Clintonové v čele diplomacie jsou „smrt, destrukce, terorismus a slabost“, uvedl Trump. Clintonovou obvinil také ze zodpovědnosti za rozšíření organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. „Pojďme ji v listopadu porazit,“ dodal kandidát na prezidenta.

Trump slíbil rychlé vítězství nad islámským terorismem. USA podle něj musí také zastavit přistěhovalectví ze zemí, které se terorismu zpronevěřily. Na Blízkém východě slíbil Trump spolupracovat s hlavním spojencem USA – Izraelem.

Slíbil také zastavit ilegální imigraci do USA. Zopakoval, že chce na hranici postavit velkou zeď, jež zastaví imigranty, kteří podle něj berou Američanům práci a páchají zločiny. Imigrační politiku Clintonové označil za „radikální a nebezpečnou“. „Budeme mít imigrační systém, který funguje, ale takový, který funguje ve prospěch Američanů,“ řekl Trump.

Obchodní dohody chce Trump uzavírat pouze s jednotlivými státy. Ostře kritizoval Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), která podle něj připravila Američany o práci. Jako prezident by ji nově vyjednal. Slíbil také vrátit miliony pracovních míst ze zahraničí zpět do USA a snížit daně a zjednodušit systém jejich odvodu. Čínu kritizoval za údajnou „skandální krádež duchovního vlastnictví“.

Zaměřit se chce Trump v Bílém domě také na infrastrukturu a budovat silnice, mosty, letiště a „železnice zítřka“. Regulace označil za „zabijáky pracovních míst“. Lepší život slíbil lidem, kteří byli dosud „zanedbáváni, ignorováni a opuštěni“. „Jsem vaším hlasem,“ řekl.

„Jsem s vámi, budu za vás bojovat a zvítězím za vás,“ řekl Trump na závěr. „Učiníme Ameriku opět silnou. Učiníme Ameriku opět hrdou. Učiníme Ameriku opět bezpečnou a učiníme Ameriku opět velkou,“ dodal.

Jsem gay a jsem republikán, podpořil Thiel

Trumpův proslov v závěrečný den sjezdu v Clevelandu uvedla řada osobností z řad členů a podporovatelů Republikánské strany. Pozornost médií upoutal projev spoluzakladatele internetové platební služby PayPal Petera Thiela. „Jsem hrdý na to, že jsem gay. Jsem hrdý na to, že jsem republikán. Především jsem hrdý na to, že jsem Američan,“ řekl v řeči na Trumpovu podporu. Od přítomných se dočkal bouřlivého potlesku.

Těsně před řečí republikánského kandidáta na křeslo v Bílém domě pak vystoupila jeho dcera Ivanka, která Trumpa označila za „bojovníka“ a „kandidáta lidu“. Ve svém proslovu řekla, že její otec bude bojovat za práva žen a menšin. Právě ženy, ale například i Hispánce či muslimy přitom Trump v minulosti několikrát ostře napadl.

Už ve středu přijal republikánskou nominaci na viceprezidenta guvernér státu Indiana Mike Pence. Trumpa označil za osobitého člověka nezávislého ducha, který se nikdy nevzdá. Jeho demokratickou protikandidátku Hillary Clintonovou tvrdě kritizoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

makmark ( 22. července 2016 21:00 )

 Komediant jste vy, svym úžasným rozhledem a skvělými informacemi o Trumpovi, jeho životě a výsledcích. Primitiv = jedním slovem Ale jak známo, blbce ničím neurazíš. On je pro sebe a svet velky genius.

noram ( 22. července 2016 11:10 )

Oba stojí za starou belu. Trump uřvaný fašista, slibotechna a Clintonová je prolhaná a falešná. To tm nemají nic lepšího než komedianty?

lesnismes ( 22. července 2016 08:02 )

Misto aby lide moudreli a spolupracovali,vyrabeji konflikty ,lzou a nackovatej. Cemu tleska zahnedlej zeman (paradoxne socialista)!!!!neni podstatne,co ovsem vykrikuje uchylnej nacek trump ,muze pozdeji poskodit svobodu a demokracii svetove.

Zobrazit celou diskusi