Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nalož auto železem a povol brzdy,“ radil komplic teroristovi z Nice

Autor: ČTK, sou - 
21. července 2016
22:23

Útočník, který před týdnem v Nice najel nákladním vozem do davu a zabil 84 lidí, měl při přípravě činu společníky. Jeden z kompliců mu podle informací serveru Daily Mail měl dokonce poradit, aby naložil náklaďák železem, povolil brzdy a on se na vše bude dívat. Teroristický čin připravoval několik měsíců. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters řekl francouzský prokurátor François Molins. Podle něj policie zadržela pět osob, které podezřívá z terorismu. 

„Naložíš náklaďák železem, povolíš brzdy a já se budu dívat,“ tak to měl měsíce před útokem napsat jeden z kompliců jednatřicetiletého teroristy Mohameda Lahouaieje Bouhlela na Facebooku. Zpráva přišla poté, co francouzská policie našla kalašnikov a náboje u dvaadvacetiletého muže, který si měl s Bouhlelem psát těsně před začátkem jeho běsnění.

Podle francouzského prokurátora Françoise Molinse Tunisan celý útok připravoval více než rok. Dokazuje to podle něj analýza útočníkova telefonu, v němž byly nalezeny příslušné fotografie a výsledky vyhledávání na internetu.

Podle prokurátora si atentátník v uplynulém roce téměř 1300krát telefonoval s jedním z pětice zadržených. Podle serveru Daily Mail se má jednat o čtyři muže a jednu ženu ve věku od 22–40 let. Patří mezi ně například čtyřicetiletý muž, kterého Bouhlel znal po dlouhou dobu, nebo osmatřicetiletý Albánec, kterého policie zadržela i s jeho přítelkyní. V telefonu útočníka se také našla textová zpráva od tohoto člověka se zněním: „Nejsem Charlie, jsem rád, že se Alláhovi vojáci vrátili, aby dokončili práci“.

Věta „Jsem Charlie“ (Je suis Charlie) byla hojně užívaná po loňském teroristickém útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo jako vyjádření solidarity s oběťmi a odsouzení atentátu.

Molins rovněž řekl, že ve sklepě jednoho ze zadržených policie objevila útočnou pušku kalašnikov. Vyšetřovatelé zatím nevědí, za jakým účelem podezřelý zbraň držel.

ČTĚTE VŠE O ÚTOKU V NICE

Fotogalerie Krvavý útok v Nice: Náklaďák zabil v davu desítky lidí 52 fotografií

gorilka ( 29. července 2016 22:41 )

Vážení, netrkla vás do očí jedna věc? A to, že na náklaďáku, který měl údajně přejet stovky lidí a z toho 84 zabít, není ani jedna kapka krve??

hanka666 ( 22. července 2016 02:51 )

Frantíci, vám nepomůžou Hollandovy kecy a zapalování svíček. Vy se arabáčů musíte zbavit, tvrdě je vykopat za moře. Neustoupit ani o centimetr.

alfasamec ( 21. července 2016 23:02 )

 ... Jo, natáhli si tam ti Frantíci pěknou verbež. K čemu jsou "atomovky" a jiné sofistikované zbraně, kyž se válka vede tímto způsobem? Milý Ólande, být na tvém místě, povolal bych slavnou cizineckou légii a začal bych čistit, čistit a čistit!

parma49 ( 21. července 2016 18:57 )

Tak jsme přežili jeden teroristický útok a připravujeme se na další útoky. Trápí nás jen otázka. Kde a kdy a kolik nevinných lidí to tentokrát odskáče. Politici si pro jistotu píší soustrastne projevy předem. Nic podstatného se neděje.

strafek ( 21. července 2016 18:31 )

 Už to jméno Mohamed. Evropa by se mněla očistit od těch Mohamedu a jeho bratru. Kolik ještě musí umřít neviných lidí, než to politici pochopí, že takoví sem nepatří. Jsou příliš odlišní, než aby mohli mezi lidi. Smutné...

Zobrazit celou diskusi