Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klid ani po smrti? Starosta Istanbulu zřídil „hřbitov zrádců“ pro údajné pučisty

Autor: mb - 
21. července 2016
20:37

Při pokusu o státní převrat v Turecku zahynuly skoro tři stovky lidí, z toho zhruba třetinu tvořili vzbouřenci. Starosta Istanbulu Kadir Topbas (71) nyní vyčlenil „zrádcům“ hřbitov, aby mrtvé rebely mohli lidé „proklínat“ a ani po smrti „nenalezli pokoj“.

„Nařídil jsem, aby vyčlenili v Istanbulu pozemek, který se bude nazývat »hřbitov zrádců«. Každý, kdo místo navštíví, bude zrádce proklínat a nenaleznou tak ani v hrobech pokoje. Nebudou uchráněni pekla, ale ani země je nebude chtít přijmout,“ prohlásil starosta Topbas, jenž je členem vládní AKP (Strana spravedlnosti a rozvoje).

Istanbulský starosta se zřejmě nechal inspirovat svým kolegou z města Ordu na břehu Černého moře, který zakázal hřbitovům, aby pochovávali vzbouřence. Jedna z rodin tak musela svého zesnulého příbuzného pochovat na zahradě.

Také Diyanet, turecký úřad pro náboženské záležitosti, vydal prohlášení, ve kterém oznamuje, že nebude nabízet pohřební obřady pro ty, kteří se podíleli na převratu. Výjimkou budou pouze ti mrtví, kteří byli do rebelie „násilně zavlečeni“.

Turecko ve středu oznámilo, že zavádí v zemi výjimečný stav a uvažuje o znovuzavedení trestu smrti. To ovšem kritizuje Evropská unie, trest smrti je neslučitelný s evropskými hodnotami a definitivně by se tak uzavřela cesta Turecka do EU.

V zemi též byly zahájeny masivní čistky v řadách policie, armády, justice i školství. Čistky zasáhly již 50 tisíc lidí a vláda zakázala akademikům cestovat do zahraničí, za což si Ankara vysloužila tvrdou kritiku lidsko-právních organizací.

Panují obavy, že neúspěšného puče využije prezident Recep Erdogan (62) k tomu, aby skoncoval s opozicí, která ho obviňuje z podrývání sekulárního charakteru státu a islamizace země.

VŠE O STÁTNÍM PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

Fotogalerie Pokus o vojenský převrat v Turecku 95 fotografií

buaft ( 21. července 2016 23:18 )

Z Turků mi je zle, barbaři.

alfasamec ( 21. července 2016 21:46 )

"Starosta Istanbulu zřídil „hřbitov zrádců“ pro údajné pučisty" ----------------------------------------------------------------- Tak von to s tím trestem smrti myslí smrtelně vážně

Zobrazit celou diskusi