Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nálety koalice v Sýrii zabily přes 56 civilistů. Byl to omyl, tvrdí organizace

Autor: ČTK, Mii - 
19. července 2016
14:20

Při náletech mezinárodní koalice vedené Spojenými státy na bojovníky z organizace Islámský stát (IS) na severu Sýrie v úterý zahynulo nejméně 56 civilistů. Z toho 11 bylo nezletilých. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Několik desítek dalších civilistů bylo zraněno. Koalice útok zatím nepotvrdila s tím, že informaci ověřuje.

„Zdá se, že šlo o omyl,“ prohlásil šéf SOHR, která situaci v Sýrii monitoruje z Británie. Terčem úterního bombardování byly podle něj vesnice Tochar a Hošarijá, které mají pod kontrolou radikálové z hnutí IS. Obce leží nedaleko severosyrského města Manbidž, kde již v pondělí podle SOHR při náletech mezinárodní koalice zahynulo nejméně 21 civilistů.

V Sýrii začalo na konci února platit příměří mezi syrskou opozicí a vládou, které se ale netýká organizace Islámský stát a fronty an-Nusra napojené na teroristickou síť al-Káidu. Koncem dubna se začal klid zbraní hroutit, zejména kvůli obnovení bojů v Halabu.

Od začátku konfliktu v Sýrii v březnu 2011 již zahynulo přes 280 000 lidí, miliony dalších musely opustit své domovy.

nezadat1 ( 21. října 2016 13:50 )

Když rusové zabijí 8 civilistů,tak je to válečný zločin a když spojenci zmasakrují desítky,tak jde o omyl.Do zadku,kdy s nás přestanou dělat idioty.

Zobrazit celou diskusi