Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Strach a nejistota v Turecku: Chce Erdogan islamizovat zemi?

Autor: ČTK, mb - 
19. července 2016
19:00

Přes 2 700 odvolaných soudců, skoro 9 tisíců propuštěných zaměstnanců ministerstva vnitra a tisíce zatčených, jejichž počet každým dnem stoupá. Vláda prezidenta Recepa Erdogana (62) zahájila po neúspěšném pokusu o státní převrat „čistku“ v řadách armády, policie i justice. Kritici se ovšem bojí, že Erdogan využije puč k odstranění svých protivníků a islamizace země.

„Klaníme se pouze Bohu.“ Těmito slovy oslovil v sobotu po nezdařeném puči prezident Erdogan své podpůrce v Istanbulu. „Jestliže oni mají tanky, my máme víru,“ doplnil v narážce na to, že rebelové měli k dispozici tanky, kterými ostřelovali turecký parlament.

Pučisté z řad armády na svou stranu nedokázali získat obyvatelstvo. Naopak, civilisté uposlechli výzvy Erdogana, kterou lidu sdělil přes mobilní aplikaci, a vyšli do ulic.

Nemalou roli sehrály i mešity – z minaretů zaznívaly verše oslavující mučedníky, kteří zemřeli ve válce, a vyzývaly obyvatele, aby se postavili pučistům.

„Většina lidí, kteří vyšli do ulic protestovat proti převratu, nepoužívali zrovna demokratický slovník. V Turecku jsou lidé, pro které hraje islám v jejich životě velkou roli, ale jsou tu i lidé, pro které islám nehraje roli žádnou,“ zhodnotil situaci Ozgur Unluhisarcikli, ředitel ankarské pobočky amerického think-tanku German Marshall Fund.

Unluhisarcikliova slova potvrzují i záběry skandujících davů, kteří provolávají „Alláhu akbar“ čili „Bůh je velký“.

Turecký prezident Recep Erdogan již dříve prohlásil, že si přeje „náboženskou generaci“ a odklon od sekulárního zřízení Turecka je v posledních 15 letech zřejmý. Nyní po nezdařeném puči se společnost ještě více rozdělila, což dokládají i slova sekulárně smýšlející Turkyně Selin Deryi (26).

„Teď se bojím chodit ven v oblečení, které by mohl nějaký fanatik označit za příliš přiléhavé, nebo by se mu nelíbila má sukně, která končí nad koleny,“ svěřila se se svými obavami britským médiím Derya.

Po nezdařeném puči vyjádřila EU i americký ministr zahraničí John Kerry (72) obavy o stav demokracie v Turecku. Znepokojení vyvolávají úvahy o znovuzavedení trestu smrti a masivní čistky, které eurokomisař Johannes Hahn (58) označil za „předem připravené“.

Turecké úřady zahájily po pokusu o puč rozsáhlé zatýkání. Zadrženy byly tisíce vojáků, soudců, státních zástupců i úředníků. V této souvislosti se objevily obavy, že prezident Recep Erdogan nynější příležitosti využije k tomu, aby nadále upevnil svou moc „islamizovat“ zemi.

„Nyní má vláda volnou ruku a může si dělat, co chce. Jedno je jisté, Turecko se stane zemí, kde bude moc soustředěna v jedněch rukou a být v opozici bude velmi obtížné,“ domnívá se Unluhisarcikli z think-tanku German Marshall Fund.


Sekulární stát:

Není vázán na žádnou náboženskou ideologii a současně zaručuje svým občanům svobodu vyznání. Takové zřízení vyznával zakladatel moderního Turecka Atatürk a na jeho odkaz až do současnosti dohlížela armáda. Ta vždy prováděla převrat v momentu, když se země začala příliš islamizovat. V Česku je sekulární stát určen článkem v Listině základních práv a svobod.

Státní náboženství: Současný prezident  Erdogan kvůli větší koncentraci moci usiluje o islamizaci země a odklání se od demokratických principů. „Jsme muslimskou zemí. Proto musíme mít náboženskou ústavu,“ řekl už v dubnu šéf parlamentu Ismail Kahraman.

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

monterodeo ( 19. července 2016 23:12 )

Sultán hodlá islamizovat Evropu .

1pravda1 ( 19. července 2016 22:29 )

Plán na islamizaci Evropy začíná být plněn a to i vězením těch, kteří s pučem nemají nic společného např. tisíce učitelů.... proč asi? Bude se vyučovat hezky po muslimsku. Saudská Arábie má jistě radost.... Francie, Belgie, Švédsko se také pomalu stávají muslimskými. Erdogan je muslim a jeho žena muslimka, do této doby museli lhát o sekulárním Turecku, nyní už nemusí, nepohodlné zavřeli, možná je popraví, bude náboženská policie atd. Jen nechápu ty ženy, v takovém horku a ony zpocené vlasy, krk, vyrážky z potu a zapaření, vypadají jak staré babky.

barracuda.sro ( 19. července 2016 19:42 )

 Erdogan je horší než Husajn a Lukašenko dohromady. Je to Muslimská špína, které jde jen o MOC.Vyloučit z NATO a nebrat do EU.

hejhej ( 19. července 2016 19:10 )

Manželka Erdogana nosí hadr na hlavě a krku, takže muslimka a on není taky nic jiného. Tomu člověku nelze věřit ani nos mezi očima. Hrabe eura a nic nepodniká. Pokud tato země bude přifařená k EU, je definitivní konec Evropy, demokracie a civilizace.

Zobrazit celou diskusi