Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uprchlík (†17) zaútočil v německém vlaku sekerou a křičel „Alláhu akbar“, doma měl vlajku ISIS

Autor: ČTK, sou, všm, ČTK - 
18. července 2016
00:13

Útočník v regionálním vlaku u bavorského Würzburgu v pondělí napadl sekyrou a nožem cestující, 2 jsou v kritickém stavu, 2 ve vážném a 1 je lehce zraněný. Policie agresora zastřelila. Byl jím 17letý Afghánec, který sám připutoval do země. Motiv znám není. Oznámil to bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. Útočník však vykřikoval: „Alláhu akbar“ a doma měl vlajku ISIS.

Herrmann rovněž řekl, že Afghánce při zásahu zastřelila policie poté, co na ni pokusil zaútočit. Ministr posléze bavorské rozhlasové a televizní společnosti Bayerischer Rundfunk (BR) upřesnil, že mladík přišel do Německa jako běženec bez doprovodu. V jeho domově později policisté našli vlajku ISIS.

Afghánec podle Herrmanna bydlel v Ochsenfurtu, který leží jižně od Würzburgu. V rozhovoru s BR ministr upřesnil, že mladík do Německa přišel bez doprovodu rodičů a že nyní asi dva týdny žil v pěstounské rodině. Incident se stal ve vlaku, který jel z Treuchtlingenu do Würzburgu. Útočník cestující náhle napadl mezi stanicemi Ochsenfurt a Würzburg-Heidingsfeld.

Po útoku souprava zastavila v Heidingsfeldu, kde Afghánec vlak opustil. Z Würzburgu na místo činu odjelo zvláštní zásahové komando, které se pokusilo mladíka zastavit. Ten ale na policisty zaútočil, proto ho policie zastřelila. Podrobnosti o stavu zraněných známé nejsou. Herrmann nicméně nevyloučil, že někteří z těžce zraněných jsou v bezprostředním ohrožení života.

List Bild s odvoláním na mluvčího bavorského ministerstva vnitra uvedl, že útočník během svého řádění provolával „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký). Herrmann v rozhovoru s BR řekl, že jistý výkřik útočník podle svědků učinil, odmítl ale spekulovat o možném islamistickém pozadí činu, neboť vyšetřování je teprve na počátku. Čínská média napsala, že terčem byla rodina z Hongkongu.

Sedmnáctiletý Afghánec podle listu South China Morning Post napadl otce rodiny, matku, dceru s jejím přítelem, naopak syn zůstal nezraněn. Upřesněná bilance německých úřadů přitom udává celkem pět zraněných. Podle zmíněného hongkongského listu se otec s dceřiným přítelem snažili ostatní členy rodiny chránit, proto utrpěli poměrně vážná zranění.

Podle facebookových stránek tamní policie jsou 4 lidé těžce zranění a bojují o život. 1 byl zraněn lehce. Dalších 14 lidí utrpělo šok, zraněni ale nebyli. Původně média uváděla 21 zraněných.

Incident se odehrál mezi stanicemi Würzburg-Heidingsfeld a Ochsenfurt, jižně od Würzburgu. Trať i hlavní nádraží ve Würzburgu jsou podle Focusu uzavřené.

 

reknirmareno ( 19. července 2016 11:22 )

Ja bych ho az natolik neodsuzoval. Proste ten den byl pry ponekud neklidnej a takhle to pak dopadlo.

reknirmareno ( 19. července 2016 11:18 )

Wer ist frau Merkel?

lunatic ( 19. července 2016 10:27 )

Já bych se přikláněl k variantě,že jel načerno a pak prostě jej přemohly emoce,podlehl panice

salto ( 19. července 2016 08:52 )

Multi-kulti obohacení od inženýra (nebo snad lékaře?) A to je jen špička ledovce. Sluníčkáří co vy na to?

amadeus ( 19. července 2016 01:21 )

 Danke danke danke Frau Merkl

Zobrazit celou diskusi