Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Raketa Dragon odstartovala: Veze stroj na detekci života ve Sluneční soustavě

Autor: ČTK, Mii - 
18. července 2016
11:31

Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v pondělí ráno SELČ raketa Falcon 9 se zásobovací lodí Dragon. Dopraví na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) kolem 2200 kilogramů zásob a různých zařízení. Jak raketa, tak Dragon, patří americké společnosti SpaceX. K cíli dorazí ve středu. Po startu se znovu podařilo přistát s prvním stupněm Falconu 9, SpaceX ho totiž hodlá opakovaně použít k vynesení nákladu do vesmíru.  

Nosný stupeň rakety přistál deset minut po startu několik kilometrů od Mysu Canaveral. Šlo už o třetí takové úspěšné přistání z posledních čtyř startů Falconů - dvakrát se to podařilo na pevné zemi a jednou na plošině plovoucí na moři.

SpaceX vede podnikatel Elon Musk, který se po světě proslavil svými technologickými inovacemi. Zabývá se i výrobou elektroautomobilů, které prodává pod značkou Tesla. SpaceX vyvíjí rakety schopné opětovného použití, které sníží náklady letů do vesmíru. Podle představitele firmy Hanse Koenigsmanna jeden z navrácených a renovovaných prvních stupňů chce společnost použít k novému vypuštění už letos na podzim.

Mezi nákladem, s nímž Dragon míří k mezinárodnímu orbitálnímu komplexu, je i první ze dvou spojovacích adaptérů o průměru 2,4 metru, které v budoucnu umožní snadnější kotvení vesmírných lodí soukromých společností u ISS.

Americká vesmírná agentura NASA tyto adaptéry potřebuje instalovat před tím, než astronauty začnou na stanici dopravovat i nové americké lodě. Nyní je dopravují ruské. S prvním startem se počítá příští rok.

SpaceX připravuje pro dopravu posádek pilotovanou verzi Dragonu a společnost Boeing nový aparát CST-100 Starliner. Kromě toho i NASA chystá svou loď Orion.

Dragon v pondělí vyrazil k ISS i s prvním zařízením pro testování DNA na oběžné dráze. Přístroj je podle NASA schopen identifikovat mikroby, diagnostikovat choroby, posuzovat zdravotní stav posádek, a dokonce prý i detekovat život založený na DNA kdekoli ve Sluneční soustavě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi