Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Turečtí vojáci v Řecku se bojí popravy. Vydáme je rychle, ujistil Tsipras

Autor: bru/ČTK - 
18. července 2016
08:19

Řecký premiér Alexis Tsipras v telefonátu tureckému protějšku Binalimu Yildirimovi sdělil, že Řecko zahájilo vydávací řízení s osmi vojáky, kteří v sobotu uprchli vrtulníkem do Řecka. Před soudem stanou dnes. Všichni tvrdí, že nevěděli, že je v Turecku puč a že nebyli jeho účastníky.

Jejich právnička Vasiliki Marinakiová řekla řecké televizi Skai, že muži plnili rozkaz nadřízených přepravovat raněné z istanbulských ulic. „To dělali, dokud se nedostali do palby policistů. Nevěděli, že se odehrává puč a nebyli do něj zapojeni,“ řekla Marinakiová.

Vzbouřence nečekalo po nepovedém puči nic dobrého:

Video  Turci lynčují vzbouřence: Policista zachránil vojáka před smrtí.  - Reuters
Video se připravuje ...

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu už v sobotu oznámil, že Ankara požádala o vydání „tureckých zrádcovských vojáků, kteří s vrtulníkem uprchli do Řecka“.

Mluvčí řecké vlády Olga Gerovasiliová oznámila, že v „sobotu ráno vyslal turecký vojenský vrtulník tísňové volání a požádal o povolení k nouzovému přistání“. Osm lidí, kteří byli na palubě, bylo zatčeno. Všichni požádali o azyl.

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE

Tsipras už v sobotu, tedy několik hodin po nezdařeném puči, vyjádřil podporu „demokraticky zvolené“ turecké vládě. Řekl také, že případ Turků, kteří požádali o azyl, bude řešen rychle a v souladu s mezinárodním zákonem. Řecká vláda odhaduje, že by vydávací proces neměl trvat déle než čtrnáct dní. Marinakiová řekla, že za normálních okolností by „řízení mohlo trvat i rok“. „Je jasné, že nechtějí zpět do Turecka, bojí se, že budou popraveni,“ dodala. Vrtulník byl v neděli přepraven zpět do Turecka.

Nezdařený puč si v noci z pátku na sobotu vyžádal podle tureckého ministerstva zahraničí 290 obětí, z nichž přes 100 byli účastníci puče. Zatčeno bylo na 6000 lidí. Na sociálních sítích se šíří názor, že vládnoucí kruhy využijí situaci k likvidaci všech oponentů prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Turecko jako sekulární stát, oč jde?

Armáda zasáhla v Turecku kvůli narušení vlády sekulárního práva. Sekulární stát, jakým Turecko je, není vázán na žádnou náboženskou ideologii a současně zaručuje svým občanům svobodu vyznání. Takové zřízení vyznával zakladatel moderního Turecka Atatürk. Právě na jeho odkaz armáda dohlíží.

Turci vyšli po krvavém pokusu o puč do ulic:

Video  Noční oslavy po krvavém pokusu o puč: Turci vyšli do ulic.  - Reuters
Video se připravuje ...

Obrazem: Podívejte se, co se o víkendu dělo v Turecku


karllos.dc ( 18. července 2016 10:28 )

Turecko do EU nepatří!!!!!

bizon_pepa ( 18. července 2016 10:14 )

A ze tak rychle nevracej i bubaky.

andorea ( 18. července 2016 09:28 )

A kromě převracení cizích příspěvků umíš ze sebe vytlačit i nějakou vlastní myšlenku?

tgbg ( 18. července 2016 09:26 )

Tak ČR nevydala do USA podezřelého z terorismu, kterému by tam chudáčkovi mohlo hrozit údajně nespravedlivé stíhání a vězení. Ten hayzl, co se ho tak zastávali, následně provedl teroristický útok v Istanbulu, kde zahynulo 42 lidí. Takže ten vydán nebyl, ale vojáci, kterým reálně bude v Turecku hrozit smrt, ti budou vydáni obratem?

andorea ( 18. července 2016 08:52 )

 Tak EU nevydala do Ruska podezřelého z terorismu, kterému by tam chudáčkovi mohlo hrozit údajně nespravedlivé stíhání a vězení. Ten hayzl, co se ho tak zastávali, následně provedl teroristický útok v Istanbulu, kde zahynulo 42 lidí. Takže ten vydán nebyl, ale vojáci, kterým reálně bude v Turecku hrozit smrt, ti budou vydáni obratem?

Zobrazit celou diskusi