Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Další střelba na policisty v USA, 3 nepřežili. Odveta za zabití černocha Altona?

Autor: dv, bud - 
18. července 2016
07:05

Při střelbě ve městě Baton Rouge na jihovýchodě USA zahynuli nejméně tři policisté a nejméně tři další utrpěli zranění. Pachatel, který byl při střelbě zabit, byl podle televize CBS News identifikován jako Gavin Long a podle všeho byl černé pleti. Motiv činu zatím není znám.

Policie ráno obdržela hlášení o podezřelé osobě, která kráčí po dálnici s útočnou puškou v ruce. Když muži zákona přijeli na místo, muž po nich začal střílet. 

Místo činu okamžitě obsadila zhruba dvacítka policistů v neprůstřelných vestách a nad místem přelétává vrtulník. Dorazili i vyšetřovalé FBI, místo prohledával také robot na výbušniny.

Obama: Čin zbabělce

O střelbě byl informován americký prezident Barack Obama, který se po obdobných incidentech z poslední doby snažil zmírnit napětí a velkou část tohoto týdne věnoval snahám o obnovení důvěry mezi policií a komunitami, kterým mají pomáhat. Obama útok co nejostřeji odsoudil. „Útoky na strážce pořádku jsou činy zbabělců a nelze je nijak ospravedlnit,“ řekl.

Matthew Gerald, jeden ze zabitých policistů. Matthew Gerald, jeden ze zabitých policistů. | ČTK

Působil v armádě

Střelec byl v minulosti příslušníkem americké námořní pěchoty. Agentuře Reuters to řekl vládní zdroj obeznámený s vyšetřováním. Podle vojenských záznamů sloužil v americké námořní pěchotě od srpna 2005 do srpna 2010 a dosáhl hodnosti seržanta. V období od června 2008 do ledna 2009 působil v Iráku a získal několik medailí.

List The Wall Street Journal s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním uvedl, že Long byl spojený s protivládní skupinou New Freedom Group.

Podle všeho mohlo jít o odvetu za nedávné zastřelení černocha Altona Sterlinga, kterého zabili právě policisté z tohoto oddělení poté, co měl při kontrole začít sahat po zbrani. Proti policistům se v Louisianě zvedla vlna negativních protestů.

Zabití Altona Sterlinga vyvovalo vlnu pobouření Zabití Altona Sterlinga vyvovalo vlnu pobouření | Archiv


„Je to nepochopitelný a neospravedlnitelný útok na nás všechny v době, kdy tolik potřebujeme jednotu,“ dodal guvernér Louisiany John Bel Edwards.

noram ( 20. července 2016 11:23 )

Neumíš připustit, že jsi hloupý a že ve skutku nestřílejí víc bílých, ale černých, jen ti to vůbec nedošlo a proto ti nezbývá než urážet ty co ti poklepou na rameno a řeknou ti: Hochu píšeš blbosti.

noram ( 18. července 2016 20:15 )

Proboha co to plácáš? Musíš brát v potaz kolik tam žije bílých a kolik Afro. Bílých je tam o ca 6 x víc jak Afro. V USA by museli zastřelit 6 x víc bílých, aby to bylo vyrovnané. To snad není pravda.

salisbury ( 18. července 2016 19:27 )

Celkove není evropska policie tak brutalni jako ta americka. A je jedno v jake zemi se nechazis. Pokud tam zijes, pak ti to ani neprijde, ale pokud jsi navstevnik, pak se zarazis uz jen pri normalni kontrole, ta pro nas Evropany normalni neni. V USA je policie rasisticka a zneuziva sve moci.

anka ( 18. července 2016 17:27 )

a to mate z televiznich filmu anebo jste na to prisel jak Sednete si k mape a podivejte se prvne na mapu. Pak se podivejte na jednotlive staty, jejich historii a jejich slozeni a jak si na tom stoji financne. Rekl byste, ze policiste v Nemecku, Finsku, Svycarsku, Recku, Slovensku, SLovinsku - zkratka pres celou EU jsou stejni? Nerekl. Tak proc to rikate o policii USA? - to bylo jen k prvni casti vaseho vyroku. Tek k tomu, ze jste rekl, ze americka policie je az na vyjimky rasisticka brutalni. Tak jeste jednou, na to jste prizel z televiznich detektivek anebo jste si to prave vytahl z paty?

ivoadler ( 18. července 2016 15:48 )

Co tím chcete říci, chlapci? Dokazujete tím jen to, že USA jsou i nadále rasistické.

Zobrazit celou diskusi